Кропивницький, Україна adm.iscm@gmail.com

About Institute of Socio-Cultural Management

ЖІнка-лідерка в громаді-крок до щасливої країни

Ролі жінки та чоловіка визначені у суспільній сфері та соціумі в наш час. Вони постійно змінюються. Частіше, обумовлені культурою або релігією, ці ролі різняться, залежно від місця знаходження та від тимчасових змін.

Задля підвищення ролі жінок в громаді, більшої їх впевненості у своїй діяльності/роботі, активізації в суспільному і політичному житті для вирішення гострих проблем своєї соціальної групи, Інститутом соціокультурного менеджменту (ІСКМ) в рамках "Програми сприяння громадській активності "Долучайся!"", що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні наприкінці 2017 року було розпочато проект «Залучення через освіту».

Даний проект було спрямовано на розробку та реалізацію комплексної програминавчання, орієнтованої на потреби жінок малих міст і сіл, яка в подальшому будезапропонована для використання районним установам культури. Протягом реалізаціїпроекту були проведені дослідження, круглий стіл, за результатами яких були внесенізміни до навчальної програми, а саме тренінг «Громадянська освіта жінок місцевихгромад» для 20 жінок з малих міст та сіл та 20 працівниць закладів культури з усіх регіонів України (тренінги проведено у квітні 2018 року).

 

З 30 травня по 01 червня 2018 року учасниці програми зібрались у м. Львів на конференції«Можливості закладів культури в громадянській освіті жінок місцевих громад», метоюякої було обговорення проблем, змісту, методів і перспектив роботи установ культури зжінками для формування громадянської свідомості жінок і підвищення рівня їх участі вгромадській діяльності на місцевому рівні.

Розпочали перший день конференції з панельної дискусії «Роль закладів культури вгромадянській освіті». Учасниці активно брали участь у дискусії, задавали питання, розповідали про досвід та проблеми в своїх громадах. Завершили інтегруючими вправами задля підвищення самовпевненості жінки з позиції лідерки в громаді.

Другого та третього дня конференції учасниці об’єдналися у дві групи, кожна з яких займались паралельно з тренерами.

Тренінгові сесії «Методика проведення освітніх заходів» (тренери Олена Кочанова, ГО «Центр інноваційного розвитку «Персона», м. Павлоград, Дніпропетровська область та Леонід Жовтило, ГО «Фонд розвитку ініціативи громади», м. Мала Виска, Кіровоградська область). Робота протягом 3-х сесій була направлена на те, щоб учасниці навчились проводити тренінги, інформацію з яких можна впровадити в свої громади: неформальна громадська освіта і ті прості методи та моменти які тренери використовували на тренінгу.

У учасниць була можливість попрактикуватись, щось провести в групах. Тренери роз’яснювали та показували тонкощі, також звернули увагу на те, яким чином збирати людей, які є вимоги до роботи в групі і який результат можна отримати впливаючи на жінок в своїх громадах. Разом з учасницями вони проводили енерджайзери, мозковий штурм та надавали цінні поради.

Тренінгові сесії «Розвиток громадських ініціатив в епоху діджиталізації» (тренер Валерій Луц, діджитал - агентство «Би Феймос Студіо», м. Київ). Сесії передбачали роботу в групах та безпосередньо з інтернетом. Валерій розказав про можливості, які сьогодні надає робота в інтернеті, що сьогодні робиться в Україні завдяки донорам, які є проекти і як їх використовувати на рівні громад, закладів культури, щоб учасниці побачили ці інструменти та мали змогу використати від побутового рівня, до великої користі для громади.

Учасниці проекту «Залучення через освіту» отримали розроблений та апробований гайд тренінгу «Громадянська освіта жінок місцевих громад», який вони зможуть використовувати для проведення заходів з громадянської освіти жінок.

Команда ІСКМ продовжує отримати відгуки від учасниць про захід та проект загалом.

Слідкуйте за новинами ІСКМ про проект та інші програми на сторінці організації у мережі Facebook, а також групі «Центри місцевої активності».

ІСКМ