Кропивницький, Україна adm.iscm@gmail.com

Висновки аудитів

Наталія Бугайова: "Дуже хочеться, щоб держава повернулася до культури обличчям" *

Черговою учасницею нашої дискусії з проблем будинків культури, взаємодії громадських організацій та закладів культури стала Бугайова Наталія Анатоліївна, заступник директора з виховної роботи загальноосвітньої школи №2, селище міського типу Нова Прага (Олександрійський район).

Пані Наталіє, ви представляєте «сектор» освіти Нової Праги, скажіть, чи є співпраця між школою, в якій Ви працюєте і закладами культури селища? Наскільки ефективна ця взаємодія і чи потрібна в цілому?

Я представляю загальноосвітню школу, що співпрацює з будинком культури. Така співпраця необхідна, тому що такі організації, на мою думку, не можуть існувати одна без одної. Якщо немає безпосереднього спілкування, то немає повноцінної роботи. Працюємо ми згідно нашої програми «Соціального партнерства», постійно її доповнюючи, тому що постійно виникають нові проблеми, які потрібно вирішувати. Проводимо спільні заходи (патріотичного, соціального характеру), збираємо історію рідного краю та робимо багато інших, на мою думку, корисних для людей речей. Тож, можу сказати, що за п’ятибальною шкалою ефективності, нам можна поставити «5».

 

 

Чудово, ви маєте тісну взаємодію з будинком культури, тож можете сказати, які є проблеми, на Вашу думку, існують сьогодні у сфері «культура». Так би мовити, погляд зі сторони.

Будинок культури, на мою думку, в будь-якому регіоні, справді є досить вразливою ланкою, тому без підтримки громади і громадських організацій цим установам вижити буде досить складно за нинішніх умов. Найбільшою проблемою, як показує досвід, у нашій співпраці є слабка матеріально-технічна база. У нас відсутні проблеми з кадровим забезпеченням і зацікавленістю громади, а матеріально-технічне забезпечення є слабким і несучасним, наприклад, для того, щоб провести повноцінний захід ми вимушені шукати апаратуру, мікрофони тощо. Взимку виникає проблема з опаленням.

Окреме слово щодо кадрового забезпечення - суттєву допомогу у вирішенні цього питання надає наш директор Лідія Василівна та художній керівник Алєксєєва Наталія Олексіївна. Молоді цікаві наші заходи, вони приходять до будинку культури, допомагають, тобто кадри працюють в ногу з часом. Ось такий погляд зі сторони.

Що, на вашу думку, потрібно змінити для того, щоб будинки культури по всій країні змогли працювати ефективно?

Дати можливість будинкам культури реалізуватися. Не кожен будинок культури може сам заробити для себе гроші – не вистачає необхідних знань, умінь та навиків. І далеко не в кожному населеному пункті є такі меценати, які можуть надати допомогу, волонтери, які можуть обійти «з протягнутою рукою» все село, селищну раду. Тобто – є проблеми і з боку соціальної активності громади. І ще – «на культуру» дуже часто просто не вистачає грошей. І дуже хочеться, щоб держава повернулася обличчям до культури саме з фінансового боку. Це суттєво допомогло б, на мою думку.

* - «НДО-Інформ» №3 (38), 2010

ІСКМ