Кропивницький, Україна adm.iscm@gmail.com

Новини

Четвертий крок для розвитку культури та громад

 

Коли ми чуємо подібні коментарі від учасників…«ШОУ-4 – це платформа розвитку громади», «ШОУ-4» – для мене це сім’я, «ШОУ-4 – це шанс стати тренером», «Участь у проекті дала змогу зрозуміти свою потрібність у громаді»; «З «ШОУ-4» я піднімаюся на новий щабель свого розвитку»…то відчуваємо натхнення на привнесення ще більше можливостей у громади нашої країни.

3 15 по 17 грудня 2018 року у м. Львів Інститутом соціокультурного менеджменту (ІСКМ) було проведено Четверту національну конференцію «Соціальна анімація для розвитку культури та громад» в рамках проекту «Школа громадської участі-4» (ШОУ-4) за фінансової підтримки Фонду ім. Ч.С. Мотта. Участь у заході взяли громадські активісти з 13 областей України. Програма конференції вирізнялася динамічною насиченістю – інформування, навчання, обмін досвідом, пошук можливостей.

Захід розпочався із представлення результатів реалізації першого року ШОУ-4. Лев Абрамов, директор проекту та президент ІСКМ, підбив підсумки навчальних етапів, зокрема, проведені тренінги для двох груп в рамках проекту, а саме «Анімація громадської діяльності», «Польський досвід розвитку громад», «Залучення ресурсів з місцевих джерел (фандрайзинг)», а також було проведено тренінг для тренерів. Учасниками проекту реалізовано 142 ініціативи, участь у яких взяло близько 3900 осіб. Проект дав багато приємних результатів, з якими можна ознайомитися за посиланням: https://iscm.org.ua/uk/2018/06/29/proekt-shkola-gromadskoyi-uchasti-4/

Також, Лев Абрамов розповів про майбутні плани та заходи в рамках ШОУ-4, зокрема, тренінг для тренерів для другої групи відібраних учасників, тренінг для тренерів другого рівня для випускників ТоТ від ІСКМ, тренінг «Кращі практики розвитку громад», видання чергового номеру бюлетеню «НДО-Інформ» за участі учасників та тренерів проекту та багато іншого. В чому полягала сутність заходу щодо обміну досвідом пояснює панельна дискусія «Соціальна анімація для розвитку культури та громад: локальний досвід». Це була жива дискусійна панель, яку модерувала Олена Кваша, випускниця ШОУ-1 (2012-2013 роки).

Участь у дискусії взяли учасниці ШОУ-4 Білик Іванна, Анжела Марку, Віра Савка та Любов Кан.

Любов Кан (ГО «Олександрійський гендерний інформаційний центр» при Олександрійській центральній районній бібліотеці ім. Д.І.Чижевського, м. Олександрія, Кіровоградська обл.) представила проект «Школа громадського аніматора», в рамках якого відбулася робота із молоддю Олександрійського району. Любов зауважила, що «молодь не дуже активно йде у громадський сектор». Тому Любов доклала багато зусиль через проведення тренінгів, гри «Світ громад» та інших заходів, аби підвищити зацікавленість і компетентність молоді у громадському секторі.

Анжела Марку (Герцаївська центральна районна бібліотека ім. Г.Асакі, м. Герца, Чернівецька обл.), яка представила свою бібліотеку як центр активності громади. Наприклад, на базі бібліотеки діє «Школа молодого бібліотекара» – цікавий та унікальний проект з підготовки молоді до активної соціокультурної діяльності. Девіз проекту «Професіоналізм + креативність = сучасний молодий бібліотекар». Анжела також самостійно проводить на базі бібліотеки тренінги за методикою ІСКМ, займається вирішенням питаннями в громаді щодо бібліотечної кризи.

Віра Савка (URBAN-бібліотека, м. Трускавець, Львівська обл.) розповіла про створену першу в Україні URBAN -бібліотеку. Віра розповіла в чому полягає унікальність її бібліотеки, зокрема, бібліотека є майданчиком для проведення різноманітних майстер класів, заходів, має сучасний ремонт та інноваційне книгосховище.

Іванна Білик (Сутковецька бібліотека-філія Ярмолинецької ЦБС, с. Сутківці, Хмельницька обл.) поділилася досвідом як втримати бібліотеку на «плаву» попри всі утиски, що спікають бібліотеки. Навчальна частина конференції полягала у проведенні тренінгових сесій для кожної з двох груп учасників проекту.

ІСКМ завжди запрошує фахівців громадського сектору, які мають багаторічний досвід роботи. Зокрема, тренінгові сесії «Розробка соціального проекту» провів Андрій Круп’як, представник ГО «Товариство Лева». Попри те, що деякі учасники вже мали досвід написання проектів, дана сесія для них була «ковтком» розуміння помилок при написанні, для інших, хто тільки стає на шлях проектної діяльності вся інформаційна і практична частини сесії були корисними. Адже, Андрій розповів, як поетапно варто писати проект, в чому полягає взаємозв’язок між метою-проблемою-завданнями проекту, як складати бюджет проекту тощо. Протягом сесій також відбулася генерація ідей учасників, над якими також практично й попрацювали.

Тренінгові сесії «Телевізійні формати для висвітлення громадських ініціатив у регіональних ефірах» провела Олена Кваша. Олена розповіла, як підготуватися до ефіру, як подати свою історію у друковані та телевізійні ЗМІ аби нею зацікавилися, як налагодити співпрацю з регіональними ЗМІ, розібралися в питаннях чому «не друкують/не запрошують/коригують інформацію місцеві ЗМІ» та багато іншого. Не обійшлося і без практики, наприклад, учасники мали змогу спробувати себе в ролі запрошеного чи запрошеної до участі в тій чи іншій програмі ( ранкове шоу та ток-шоу). Виступи учасників фіксувалися на камеру, що допомогло їм у певній мірі позбутися певних острахів та невпевненості.  Можемо лише додати, що було цікаво і мегакорисно. Участь у конференції також взяли випускники попередніх «Шкіл громадської участі» – Олена Кочанова, Леонід Жовтило, Тетяна Шоколова, Олена Кваша, які спілкувалися з учасниками ШОУ-4 та надавали їм поради, спираючись на власний досвід.

Урочиста мить конференції – вручення сертифікатів, які затверджують участь у Четвертій національній конференції «Соціальна анімація для розвитку культури та громад» в рамках «Школи громадської участі-4». Це екватор проекту, який на перспективу відкриває ще більше можливостей. За результатами конференції буде опубліковано матеріали конференції, з якими ви вже згодом зможете ознайомитися. Наразі отримуємо приємні відгуки від учасників конференціїта налаштовуємося на подальші досягнення.

 

ІСКМ