Кропивницький, Україна adm.iscm@gmail.com

Новини

Виклики комунікації та їх вирішення в ОТГ на Чернігівщині

6 березня об 11.00 у прес-центрі «Чиста політика» за ініціативи ГО Центру «Доброчин» відбувся брифінг на тему: «Виклики комунікації та вирішення місцевих проблем в ОТГ», на якому представники ГО Центру «Доброчин» та Менської громади доповіли про практику вирішення місцевих проблем в асиметричних громадах та про те, як саме впроваджуються механізми участі громадян у самоврядуванні на місцевому рівні.

Розпочала захід керівник ГО Центру «Доброчин» Наталія Дрозд, яка розповіла, що ГО Центр «Доброчин» працює в якості Ресурсного центру з розвитку місцевої демократії на Чернігівщині вже третій рік. Зокрема, зараз «Доброчин» працює в Мені над розробкою і майбутнім прийняттям нового статуту, яким буде передбачено окремі положення про місцеві ініціативи, про громадські слухання, про органи самоорганізації населення тощо. «Але наша робота не обмежується лише законодавчим полем, бо ми хочемо, щоб всі ті прийняті механізми мали практичне використання, тому велика частина нашої роботи полягає в навчанні мешканців громади практикувати ці механізми і брати участь в житті громади, адже це дійсно новий шанс для мешканців і влади навчитися з самого початку працювати разом, чути та розуміти один одного», - доповіла пані Наталія та додала, - ми взяли 2 пілотні громади Мени і Сновська, бо вони є прикладом асиметричних ОТГ, коли є великий центр і багато приєднаних периферійних сіл, де існує потенційний конфлікт в тому, що не всі мешканці матимуть рівний доступ до послуг охорони здоров’я, освіти, транспорту, і ці нюанси варто передбачити зараз на моменті створення, адже потім буде набагато важче все міняти».

 

Керівник Чернігівського Ресурсного центру з розвитку місцевої демократії Олександр Підгорний додав, що наразі складно працювати з новоствореними громадами, зокрема, з асиметричними громадами. Якщо раніше селищні голови мали більше владних повноважень, то зараз все змінилося і вони не хочуть втрачати владу. Варто працювати над тим, щоб створити дієвий механізм співпраці в асиметричній громаді, враховуючи всі інтереси і навіть того села, що знаходиться на узбіччі, щоб воно не потерпало від обмеження в доступі до медицини, інформації, освіти, правових послуг, поліції, до представників влади тощо, - зауважив пан Олександр, - тобто потрібно розробити такий механізм та створити відповідний документ — статут ОТГ, де буде прописано всі ці аспекти».

 

Менський міський голова Геннадій Примаков зауважив, що представляє Менську ОТГ (в якій зараз працює робоча група з розробки стратегії і статуту громади) і зараз вони мають найбільшу проблему — необізнаність наших людей не лише в селах, а й у центрі громади — Мені, а тому саме завдяки статуту планується налагодити зв’язок  між суб’єктами громади, їх співпрацю на рівних засадах та забезпечити участь кожного її представника в розвитку ОТГ. «Нині хоча нам і заважають деякі політики та представники районних державних адміністрацій, які зараз втрачають владу і намагаються втрутитися в ці процеси, але я дуже дякую за підтримку та співпрацю Центру «Доброчин» та особливо Наталії Дрозд і Олександру Підгорному, які допомагають розбудовувати нашу громаду», - завершив пан Геннадій.

 

Секретар Менської міської ради Юрій Стальниченко погодився з колегами, що ефективно розвиваються ті громади, які мають сильне місцеве самоврядування, а децентралізаційна реформа спрямована саме на укріплення органів місцевого самоврядування. «Звичайно, носієм права на місцеве самоврядування є жителі громади, але ж без їхньої активності та спільної діяльності з органами місцевого самоврядування ефективність розвитку ОТГ буде нульова, - вважає пан Юрій, - зараз законодавство дає можливість громадянам приймати участь у місцевому самоврядуванні, але для ефективного використання цієї можливості варто прийняти статут громади, де буде прописано поняття про місцеві ініціативи, про загальні збори громадян, про місцевий референдум, і конкретизувати це все у вигляді окремих положень».

 

Саме тому прийняття статуту ОТГ, який буде обговорено з усіма жителями громади і зареєстровано відповідно до діючого законодавства, є найважливішим процесом, адже цим ми дамо можливість кожному жителю громади брати участь у вирішенні нагальних питань та болючих проблем, бо статут – це наче конституція громади, після чого наступним має бути обговорення і прийняття бюджету (підсумував Юрій Стальниченко).

Член ГО «Менська районна організація учасників АТО» Микола Охонько зазначив, що вивчаючи проект статуту, він був приємно вражений, що основний акцент у ньому зроблено на розвиток демократії участі, адже це дозволить громадянам безпосередньо впливати на приймання рішень та їх затвердження, і незважаючи на критику цього проекту від деяких представників громади, які, напевно, поверхнево ознайомилися з цим статутом, думаю, що статут піде на користь громаді.

 

На завершення учасники брифінгу підкреслили, що дуже важливо розповсюджувати інформацію про досвід членів ОТГ як вони використовують інструменти місцевої демократії для представлення та захисту своїх інтересів (негативний та позитивний досвід).

 

 

Метою проекту «Посилення комунікації та спроможності в ОТГ Чернігівщини», що здійснюється Центром «Доброчин» за підтримки Програмної ініціативи МФВ «Демократична практика”, є зміцнення потенціалу місцевих громад та місцевої влади ефективно взаємодіяти в процесі побудови спроможних і рівноправних громад.

 

Administrator