Кропивницький, Україна adm.iscm@gmail.com

Новини

Як Луцьк практикує нові інструменти локальної демократії

Обласний центр Волині — може стати прикладом застосування локальних інструментів місцевої демократії. Тут хоч і не все гладко, втім напрацьовано й реалізовується достатньо цікавого для громадян.

Волинський ресурсний центр розвитку місцевої демократії у партнерстві із Комітетом виборів України в Одеській області дослідив місто на предмет якості взаємодії з громадянами. Зокрема, й реалізації інструментів місцевої демократії.

 

БЮДЖЕТНІ СЛУХАННЯ

Уже два роки поспіль у Луцьку проводять, так звані бюджетні слухання. Це спосіб почути городян, їх думку про проект бюджету і чи вірно влада розпоряджається їх коштами.

З 2016 року у місті діє обов’язкова процедура проведення громадських слухань. Міська рада прийняла бюджетний регламент 31 серпня 2016 року, а вже 28 вересня додала уточнення щодо частоти проведення громадських слухань щодо бюджету.

Згідно ст. 14 Бюджетного регламенту «громадські слухання щодо бюджету міста є однією з форм участі громади міста у здійсненні місцевого самоврядування». Кожен може взяти участь у слуханнях і ніхто не може бути примушений до участі або неучасті у слуханнях, окрім осіб, участь яких у слуханнях є обов'язковою відповідно до цього регламенту. Уся інформація, у тому числі копії документів, пов'язана з підготовкою і проведенням слухань розміщується на офіційному сайті міської ради, оприлюднюється у місцевих ЗМІ та іншими способами, відповідно до цього регламенту. Громадські слухання проводяться не рідше одного разу на рік, перед внесенням на розгляд виконавчого комітету Луцької міської ради проекту рішення про затвердження бюджету міста Луцька на відповідний календарний рік. (Рішення N 13/9)

Ініціювати проведення громадських слухань з питань бюджету повинен міський голова не пізніше як за 30 днів до розгляду цього питання на засіданні виконавчого комітету Луцької міської ради. У випадку, якщо міський голова не скликав громадські слухання, то вони скликаються за ініціативою постійної комісії міської ради з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів не пізніше як за 30 днів до розгляду вказаного питання на засіданні виконавчого комітету Луцької міської ради.

Administrator