Кропивницький, Україна adm.iscm@gmail.com

Новини

2014 – Молодь обрала майбутнє

В Україні 25 травня 2014 року відбулись позачергові Президентські вибори. Здається усі, від старого до малого, переймаючись долею України, чекали на  час, коли висловлюючи свою громадянську позицію можна поставити відмітку у виборчому бюлетені і тим самим, закласти фундамент для побудови справді демократичної, прозорої та процвітаючої країни. І здавалося, не має залишитись байдужих та тих, хто скаже «мій голос нічого не вирішує, тому на вибори я не піду» або ж «немає в мене часу на вашу політику» або, ще гірше, «хто більше заплатить за того і проголосую»…Проте, це лише здавалось і після поїздок у районні центри Волині наші ідеалістичні бачення почали руйнуватись.

 

Зрозуміло, що покладати надію на цілковиту зміну свідомості кожного мешканця найвіддаленішого куточка Волині – марно, але все ж хочеться вірити у те, що приклад одного активіста, що зустрічався у районному центрі, перейде вірусом не одному байдужому, пробудить в ньому відповідальність та бажання бути творцем гідного майбутнього своєї Батьківщини.

Із 15 по 23 травня працівникам проекту «Зроби власний свідомий вибір», що підтриманий Фондом сприяння демократії Посольства США в Україні, було відвідано 16 районних центрів Волині із вуличною акцією «Свідомий вибір - це відповідально та приємно», що відбувалась в рамках роботи мобільно-консультаційної служби «2014-Молодь обирає майбутнє». Більше 3000 учасників із числа студентів та молоді взяли участь у заході, отримали правову допомогу з питань успішної реалізації свого виборчого права (питання тимчасової зміни місця голосування; перевірка та внесення себе у список виборців), поспілкувались із консультантом про кандидатів, їх передвиборчі програми беручи за основу «Політичну шахівницю», проводили палкі обговорення із волонтерами з приводу питання «чи потрібно іти на вибори?».

Основною метою нашої роботи було спонукати молодого виборця до участі у виборах, адже хто, як не молодь має стійкі демократичні погляди та здатен бути рушієм змін. Впродовж роботи на місцях активно діяла і продовжує свою роботу сторінка у соціальних мережах під назвою «Обирай свідомо», де кожен має змогу отримати консультацію юриста з питань реалізації свого виборчого права чи іншу корисну та цікаву інформацію для себе. Крім того, саме сторінка у соціальній мережі надала змогу відслідковувати настрої молоді.

Статистика сторінки говорить наступне. На початку реалізації заходів було проведене опитування серед учасників сторінки «Обирай свідомо» на тему «Чи підете Ви на вибори 25 травня 2014 року?». Голоси розподілились наступним чином: «Так» - 60%, «Ні» - 6.3%, «Ще не вирішив» - 8.8%, «Так, але не знаю за кого віддати свій голос» – 25%. Після проведення позачергових виборів ми запитали у учасників сторінки «Чи ходили Ви голосувати?», відповіді наступні «Так» - 95%, «Ні» - 5%. Покращення статистики серед відвідувачів сторінки говорить і про наш вклад у розвиток активності молоді та розвиток їх відповідальності за творення свого майбутнього та майбутнього держави.

Проект здійснюється Волинським Інститутом Права спільно із Волинським відділом «Комітету виборців України», за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США/ This project is supported by the Democracy Grants Program of the U.S. Embassy in Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government.

 

 

ІСКМ