Кропивницький, Україна adm.iscm@gmail.com

Висновки аудитів

Успішне життя молодої об’єднаної громади залежить від активних громадян

жовтилоВиконуючи закон «Про добровільне об'єднання територіальних громад» Маловисківська громада стала першою в Кіровоградські області. Відомо, що першопрохідці завжди стикаються з найбільшою кількістю проблем, і одна з ключових – велика недовіра до їх ініціатив.

Читати статтю "Успішне життя молодої об’єднаної громади залежить від активних громадян" у форматі лонгрід

Тому і виникла ідея сприяти сільським жителям нового утворення в розумінні всіх переваг реформи децентралізації. Нашою громадською організацією «Фонд розвитку ініціативи громади» було розроблено проект «Моя громада – наш спільний дім» та реалізовано за фінансової підтримки Європейської Комісії в Україні в рамках проекту «Українська регіональна платформа громадських ініціатив». Проект адмініструвався ГО «Центр «Жіночі перспективи» м. Львів та ГО «Територія успіху» м. Кропивницький. Проект тривав шість місяців, впроваджувався в с. Паліївка та с. Олександрівка Маловисківської об’єднаної територіальної громади та с. Лозуватка с. Новогригорівка Маловисківського району.фокус група село Лозуватка

На початкових етапах роботи наша команда поставила декілька завдань, а найголовнішим для нас стала допомога громадам сіл Паліївка, Лозуватка, Новогригорівка та Олександрівка (Кіровоградська область) у створенні Центрів місцевої активності на базі сільських будинків культури та бібліотек, формування умінь і навичок у питаннях планування розвитку села, посилення активності громадян.

Більшість заходів, які ми проводили були новими, подекуди, навіть незрозумілими для громад. Проте, з впевненістю можемо зараз говорити, що початкова недовіра учасників наших тренінгів переросла в зацікавленість та натхнення. Після першого тренінгу «Центр місцевої активності – як осередок розвитку громадської ініціативи», проведеного Інститутом соціокультурного менеджменту, до нашої організації телефонували сільські бібліотекарі та працівники закладів культури і просили допомоги в написанні проектів. Як пізніше виявилося, в багатьох ідеї по активізації громадян виникли ще в ході тренінгу.

Особливо яскраво запам’яталися відвідування села Паліївка. Візит в село було організовано за сприяння виконуючого обов’язки сільського старости Людмили Шамкої. Ми розпитували людей, що саме вони бажають змінити, поліпшити в своєму селі. На перших хвилинах розмови жителі села рішуче відмовлялися від будь-яких спроб обговорення. На передній план вийшли скарги на тяжке життя в об’єднаній громаді. Проте, вже через годину спілкування (з використанням фліпчарту і кольорових фломастерів) люди самі пропонували цікаві та слушні ідеї для проектів: від відкриття швейної майстерні до розташування сонячних батарей на всіх адміністративних будівлях. Недовіра розчинилася в цікавості, залишивши за собою бажання вчитися чомусь новому.

готовий план розвитку села хутір ВеселийВ ході «круглих столів», сходок села (нас приємно здивувало зібрання в селі Олександрівка: зібралися люди, що мають гроші та ідеї, і яким небайдужий власний край. Через деякий час активістами цього села було подано два проекти до різноманітних фондів) ми побачили, що люди готові змінюватися. Можливо, цей процес йтиме повільно, але гарний старт – це вже половина успіху.

Головною проблемою, в ході реалізації проекту, стали вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів 2015 року. Значна частина представників влади та депутатів неохоче йшла на співпрацю з командою проекту, мотивуючи це тим, що їх можливо не оберуть на другий термін.

Іншою перешкодою стали незручні погодні умови в зимові місяці. Значна віддаленість деяких населених пунктів (особливо село Новогригорівка, Маловисківського району) ускладнювала можливість доїхати. Представники ініціативних та фокус-груп не бажали збиратися для обговорення проблем, складання планів при значно засніженій погоді.

Попри певні труднощі реалізації проекту, в кожному селі створено робочі групи, що здатні виявити проблему, описати її та знайти шляхи вирішення, а також почати працювати над нею. Скептицизм людей переріс в ідеї для розвитку села.

Отже, в результаті реалізації проекту нам вдалося досягти наступного: в проекті взяло участь понад 300 сільських жителів; понад 200 сільських жителів взяло участь в опитуванні громадської думки, на основі чого у трьох громадах було створено три «дерева проблем» громади та розпочато роботу по розробці «карти ресурсів» громади; створено 3 робочі групи з розробки та реалізації планів розвитку громади; за результатами тренінгів до 100 учасників отримали знання та практичні навички з розробки й написання проектів розвитку громад; надано допомогу у написанні трьох проектів розвитку громади, які направлені на конкурс до Державного фонду регіонального розвитку; напрацьовано короткострокові та стратегічні напрямки розвитку громади, що увійшли до програм соціально – економічного розвитку територій.

Маємо надію, що проект «Моя громада – наш спільний дім» матиме продовження у другому етапі проекту «Українська регіональна платформа громадських ініціатив». Попри все, ми задоволені результатами проекту. Не все йшло гладко, але на вдалося змінити світогляд багатьох громадян. Сподіваємося, що їх ентузіазм принесе хороші зміни в молодій громаді.

власне фотоМатеріал підготувала Вікторія Жовтило – учасниця проекту «Школа громадської участі-3», координатор проектів у громадській організації «Фонд розвитку ініціативи громади» м. Мала Виска Кіровоградської області. Громадською діяльністю почала займатися з літа 2015 року.

Життєве кредо: «Завжди пробувати ще раз»

Контактна інформація: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

*"НДО-Інформ" №1, (52) 2016

 

ІСКМ