Кропивницький, Україна adm.iscm@gmail.com

Висновки аудитів

Сільські школи варті кращого

На території сільської ради, де проживає в основному населення,  зайняте в сільському господарстві з низьким рівнем заробітної плати, існує багато невирішених проблем. Однією із яких є енергозбереження в Довжківській ЗОШ І-ІІІ ст. Тому депутатами сільської ради та представниками громади було визначено пріоритетним напрямком для розвитку громади - заміна вікон  та дверей в Довжківській ЗОШ.

В школі навчається 115 дітей. В селі школа, яка не мала коштів на проведення ремонтів, змушена була шукати спонсорську допомогу.

Проте  коштів на заміну старих вікон та дверей не вистачило і діти та викладачі  мерзнуть в осінньо-зимовий період від протягів та холоду.

В зв’язку з тим, що в школі навчаються діти, які проводять приблизно по 8 годин на добу в класах, де протяги зі старих та неякісних вікон та дверей  спричиняють запальні процеси, що погіршує відвідуваність школи та позначається на їхньому здоров’ї, виникає велика потреба в заміні вікон та дверей.

Задля вирішення даної проблеми наша громадська організація “Нове життя 2009”, написала та реалізувала проект «Заміна вікон та дверей в Довжківській ЗОШ І -ІІІ ступенів». Отже, у школі зроблено ремонт приміщення, повністю замінено електроосвітлення на лампи денного світла. Упорядковано територію, є хороший спортивний майданчик.

Школа з хорошими традиціями  та здобутками. В 2009 році 2 випускники школи закінчили її з відзнаками - вручено золоті медалі. Учні школи кожного року є учасниками та призерами районних і обласних олімпіад, спортсмени школи захищають честь району на обласних змаганнях, займаючи призові місця.

На даний час ГО разом з сільською радою шукає можливості для створення умов молоді, молодим сім’ям з метою зупинення відтоку молоді в місто, для цього проведено опитування серед жителів села. Основні питання, які необхідно вирішити в найближчий час  та на перспективу розглянуто на сесії сільської ради та внесено до плану соціально-економічного розвитку села (рішення № 2 від 20.06.2009 р.)

З часу заміни вікон та дверей в школі пройшло більше 5 років, це дало можливість суттєво  покращити температурний режим в приміщенні школи і зберегти здоров’я дітей та викладачів, і, як наслідок,  відвідування  уроків  стало більш регулярним, що покращило навчальний процес.

 

Матеріал підготувала - Дячук Любов, учасниця "Школи громадської участі - 3", голова громадської організації “Нове життя 2009”, с. Довжки, Славутського району, Хмельницька область.

 

 

 

ІСКМ