Кропивницький, Україна adm.iscm@gmail.com

Висновки аудитів

Проект «Моя громада – наш спільний дім»*

Наталія Онипсенко

Учасниця «Школи громадської участі - 2», ГО «Фонд розвитку ініціативи громади,»

м. Мала Виска, Кіровоградська область

У 2015 році наша громадська організація «Фонд розвитку ініціативи громади» виграла грант на реалізацію проекту «Моя громада – наш спільний дім» в рамках проекту «Українська регіональна платформа громадських ініціатив», що адмініструється громадською організацією «Територія успіху» за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Громадська організація «Фонд розвитку ініціативи громади» була створена у 2013 році. Нашою метою є підтримка, сприяння розвитку та реалізації місцевих ініціатив, направлених на покращення життєвого простору територіальної громади через формування активної та спроможної громади. Завданням організації: створення центрів місцевої активності для розвитку громад на базі бібліотек та сільських будинків культури і клубів; запровадження сучасних Інтернет технологій, які сприяють процесам інформування членів громади та відкритості у діяльності місцевих органів влади; реалізація проектів направлених на активізацію молодіжного середовища громади та сприяння діяльності ініціативних груп старшого покоління жителів громади.

Конкурс малих грантів «Підтримка місцевих ОГС та громадських ініціативних груп для здійснення демократичних змін в Україні». Мета конкурсу полягає у тому, щоб підтримати ініціативи місцевих ОГС та новостворених ініціативних груп, зокрема тих, що знаходяться у сільських та віддалених місцевостях, з метою забезпечення їхньої активної участі у демократичних змінах в Україні. Конкурс впроваджується завдяки підтримці Європейської Комісії в Україні в межах проекту «Українська регіональна платформа громадських ініціатив» для підтримки розвитку демократичних змін на місцевому рівні у Кіровоградській та Черкаській областях.

Проект «Моя громада – наш спільний дім» був розроблений задля вирішення проблеми процесу децентралізації системи державного управління та відповідного реформування адміністративно-територіального устрою місцевих громад, що не знаходять підтримки більшої частини жителів сіл району. Ми проводили моніторинг готовності місцевих рад Маловиськівського району до управління громадами за новими принципами відкритості діяльності ради та діалогу з громадами і відповідно готовності громади до співпраці з владою у питаннях розвитку території.

З 20 місцевих рад району згідно плану реформи планується створити 4 об’єднані територіальні громади. Члени громади на території яких мають бути ліквідовані звичні органи управління, занепокоєні такими діями і висловлюю боязнь з питань: закриття шкіл, отримання медичної допомоги та взагалі зникнення села. Проект спрямований на проведення навчальних тренінгових програм у 4 територіальних громадах, які прийняли рішення про об’єднання в одну територіальну громаду. Ми вибрали чотири села - Паліївка, Лозуватка, Новогригорівка та Олександрівка. Наша мета допомогти громадам цих сіл у створенні Центрів місцевої активності громади на базі сільських будинків культури та бібліотек, отриманні знань, формуванні умінь і навичок з питань планування розвитку села, посилення активності громади. Завданнми проекту є дослідження проблемних питань територіальної громади та визначення шляхів їх вирішення, опираючись на історичне минуле, реалії сьогодення та бачення майбутнього громади, а також ознайомлення з досвідом вирішення подібних проблем громадами України та Польщі. Ми ознайомлюємо жителів сільських територіальних громад з сучасними технологіями участі жителів села у плануванні розвитку громади та організації проектної діяльності. Також спрямовуємо діяльність на підвищення організаційної спроможності громадської організації та створення «Історій успіху громади».

Основною цільовою групою проекту є депутатський корпус місцевої ради та члени виконкому ради, які не є посадовими особами органів місцевого самоврядування, але являються активними членами громади, користуються повагою та авторитетом серед жителів громади, зокрема, керівники органів місцевого самоврядування, працівники сільських будинків культури, сільських бібліотек, громадських об’єднань територіальної громади, а також жителі громади та журналісти місцевих ЗМІ Очікуванні результати ми розподіляємо на довгострокові та короткострокові. Щодо короткострокових, очікується: отримання цільовими групами проекту, орієнтовно до 40 осіб, знань з впровадження сучасних соціокультурних технологій у питаннях розвитку громад; створення 3 центрів місцевої активності для розвитку громад на базі сільських будинків культури та бібліотек (с. Паліївка, с.Лозуватка, с. Олександрівка); отримання учасниками проекту знань з кращих практик розвитку громад України та Польщі; створення у 4 громадах, учасниках проекту: 4 карти проблем громади (дерева проблем), 4 карти бажань громади, 4 планів розвитку територіальної громади; створення 4 короткотермінових програм розвитку громади; впровадження найпростішого заходу з плану розвитку громади. (створення короткотермінового плану розвитку території).

Довгострокові результати: посилення бажання та активної участі всіх членів громади у активному житті села; формування у активу громади умінь та навичок основ, стратегічного планування розвитку громади; напрацювання досвіду у спільному підході до реалізації планів розвитку громади; ефективне використання внутрішніх та залучення зовнішніх ресурсів розвитку сільських територій. Результати будуть досліджуватись через проведення супервізій територіальним громадам.

Хотілося б розповісти про роботу, яка вже здійснена у рамках проекту. Першим етапом було створення робочої групи проекту. Ми створили детальний план та підписали грантову угоди. Для керівників органів місцевого самоврядування, представників громадських організацій, бібліотек, сільських клубів, директорів сільських шкіл ми провели презентація проекту на базі міської бібліотеки, яка є Центром місцевої активності. Потім ми зайнялися опитуванням громадської думки з питань проблем та бачення розвитку територіальної громади та підписали угоди про співпрацю з сільськими радами та місцевими громадськими організаціями сіл Паліївка, Лозуватка, Олександрівка, Новогригорівка. Після цього нас був проведений тренінг для працівників закладів культури, на тему «Центр місцевої активності - як осередок розвитку громадської ініціативи» з залученням тренерів з громадської організації «Інститут соціокультурного менеджменту».

Хочу додати те, що нещодавно ми презентували результати опитування, де були проведені два круглих столи у селах Паліївка та Лозуватка. На даних заходах ми розповіли про результати анкетування, що були проведені на територіях, а також побудували дерева проблем і надали результати соціальних опитувань мешканцям даних територій.

*Матеріали_другої_Національної_Конференції_Соціальна_анімація_для_розвитку_культури_та_громад_2015


ІСКМ