Кропивницький, Україна adm.iscm@gmail.com

Висновки аудитів

«Туризм як інструмент соціальної анімації громади»*

Олена Попова

Учасниця «Школи громадської участі - 2» Клуб активного відпочинку "Адреналін" м. Запоріжжя

Хотілося б розпочати свій виступ зі слів Оскара Уайльда «Лікуйте душу відчуттями». Мене часто запитують «Що таке КАВА? Мова йде про каву?», у відповідь я пояснюю, що «КАВА» - це клуб активного відпочинку «Адреналін». Відповідно, «Адреналін» це мережа спортивних залів у м.Запоріжжя.

Отже, КАВА (клуб активного відпочинку «Адреналін») у місті Запоріжжя, створений для тих, хто любить екстрим, активний відпочинок в дружній компанії та яскраве життя. Клуб активного відпочинку «КАВА» виник в Херсоні, на базі туристичного клубу «Адреналін» в далекому 2008 році. Його творцем і головним натхненником був студентський лідер і громадський діяч Олександр Подолян. Основною місією клубу є надання якісного, змістовного і доступного відпочинку для молоді, пропаганда здорового способу життя. Ідею підхопили Сашині друзі - лідери студентського життя по різних містах: Київ, Кіровоград, Харків, Одеса, Запоріжжя та інші. Так з'явилася неформальна молодіжна тусовка майже всеукраїнського масштабу. Приїжджаючи в інше місто, знаючи що там є КАВА, ти міг сподіватися на притулок і підтримку. І це було здорово.

Моє знайомство з клубом сталося на всеукраїнському проекті «Зимова кава 2009» - відпочинок в Карпатах, де зібралися учасники з усієї України, більше 100 осіб. І ось вже восени 2010 року в м. Запоріжжі відбулася офіційна презентація клубу КАВА в Запоріжжі, якраз на день міста і день козацтва - 14 жовтня.

Наш девіз «живи активно-мисли позитивно». КАВА має представництва майже в усіх великих містах України, зокрема, у Києві, Харкові, Львові, Кривому Рогу, Дніпропетровську, Запоріжжі, Миколаєві, Херсоні.

Ми популяризуємо активний відпочинок у нашому місті Запоріжжя, наприклад, запливи на байдарках, водні прогулянки на човні «Драгонбот», де 20 осіб гребуть і одна барабанить.

Ми постійно подорожуємо по Україні, зокрема у 2015 році відбулася поїздка на «Чайний фестиваль» у селі Іванівка Херсонської області з 6 по 7 червня. Ми накуштувалися всілякого чаю, відкрили для себе дивну природу Херсонщини та познайомилися з справжньою берегинею українських традицій пані Ольгою. А дещо раніше ми іздили на Фестиваль повітряних куль у Кам'янець-Подільський 16-17 травня. Місто Кам'янець-Подільський - надихає на романтику навіть найзавзятіших скептиків і циніків, адже навкруги найбагатша історія, красиві парки і смачна їжа в кафе «Витребеньки». Якщо якось відвідаєте це місто у травні, обов'язково сходіть на фестиваль повітряних куль.

Поїздка до Одеси на День Незалежності. Їздити в Одесу на головне свято країни стало вже доброю традицією. Є у нас і улюблене місце: наметовий табір альпклуб Одеси. Тут і скалодром, і дитячі майданчики, атмосфера просто чудова, намети стоять практично на березі моря і це в самому центрі міста. Не так давно діяв проект «Точка перетину 2013», в рамках якого відбувалися походи по Криму.

Соціальні проекти є частиною нашої діяльності. Наприклад, благодійний проект для дітей учасників АТО, де спільно з Дариною Дордой, і її проектом «Світ надії» організували та провели поїздку у Васильївку для 30 дітей і дружин учасників бойових дій. Дивлячись на цих дітей я вірю, що у нашої країни є Майбутнє і коли вони виростуть, не стануть ламати лавочки та розмальовувати під'їзди. Вони пам'ятатимуть, якою ціною їм це все дісталося. Також варто згадати про інші соціальні ініціативи: міський квест «Коко є»; Акція до дня Святого Миколая «Подаруй дитині іграшку»; «Вертеп на Сході».

У нас діє соціальний проект «Дивовижне Запоріжжя», що передбачає екскурсії по місту Запоріжжя та його околицям. Вже було проведено дві екскурсії «Сакральна Хортиця - 1» та «Сакральна Хортиця - 2».

Отже, головне - це душевна компанія, коло друзів і однодумців, готових тебе підтримати у важку хвилину. КАВА за активний спосіб життя «живи активно – мисли позитивно».

*Матеріали_другої_Національної_Конференції_Соціальна_анімація_для_розвитку_культури_та_громад_2015

ІСКМ