Кропивницький, Україна adm.iscm@gmail.com

Висновки аудитів

Польські практики та візії місцевої активності*

Експерти:

Олена Хоткевич, координатор центрів локальної активності в загальній польській мережі локальної активності та координатор міжнародних програм. Представляє громадську організацію «Центр підтримки локальних ініціатив», м. Варшава. Досвід роботи в громадському секторі - понад 15 років.

Збігнєв Мієрунськи, член громадської організації «Центр місцевої активності», керівник міського фонду, який підтримує інші громадські організації й просто активних громадян. Досвід роботи в громадському секторі - понад 15 років.

Олена: Наша організація існує вже 15 років, і ми тривалий час працювали з працівниками закладів культури, державних установ й громадами різних регіонів Польщі, щоб отримати позитивні результати в сфері активізації громад. Нашу діяльність ми зосередили на створенні центрів громадської активності. Ми шукали й навчали лідерів, допомагали їм.

Як правило, я розпочинаю презентацію нашої громадської організації з фотографії, якій (як і організації) - 15 років. На цій світлині люди, з якими ми співпрацюємо вже багато років, вони одні з перших учасників таких же шкіл як «Школа громадської участі» ( що проводить ІСКМ), такі ж соціальні аніматори, громадські лідери. У таких людей є щось всередині таке, що спонукає робити більше для того, щоб поліпшити своє життя, життя інших поруч із собою. Організувати таку роботу, отримати результати - це не було просто і швидко, але однозначно, ми не сумували і ця робота була й є надзвичайно цікавою. Сьогодні вся наша команда, безумовно, радіє, коли можна відчути перші позитивні результати від впровадження нашої методики та моделі й в інших країнах, зокрема, в Україні, Грузії, Молдові. Наша формула пропонує створення осередків місцевої активності на базі існуючих закладів культури, соціального захисту, в яких є і спеціалісти, і матеріально-технічна база. Центри мають виступати платформою для суспільних ініціатив та подальших спільних дій громад для вирішення локальних проблем.

Нашою основною діяльністю був і є розвиток місцевих громад.

Що ж таке розвиток місцевої громади? Як його виміряти? Мабуть, ви помічали, що є міста, села, в яких, наприклад, у центрі, на площі є квітники, організовано велосипедні доріжки, тротуари та дорожнє покриття - все доглянуто й впорядковано. А існують місцевості, де цього всього немає, тобто, на побутовому рівні про розвиток місцевої громади свідчать саме такі речі. Між іншим, це ще свідчать й про розвиток громадянського суспільства, адже, якщо люди хочуть, щоб там, де вони проживають стало краще, то вони над цим працюють і ця робота, у кінцевому результаті, показує, як виглядає навколишнє середовище, що є важливими для цих людей. І чи важлива для них ця спільна для громади територія.

Розпочинали ми свою роботу так. Спеціалісти нашої організації, як і експерти ІСКМ сьогодні, організовували й проводили для представників місцевих громад, державних установ, спеціальні навчання по програмі центрів місцевої активності. Ми хотіли допомогти спеціалістам змінити підходи до своєї роботи в держаних установах - закладах культури. Громадам вже були не цікаві, не потрібні будинки культури, де проходили заходи лише з нагоди державних свят (наприклад, 8 березня, 1 травня та інші).

20 років назад громадяни Польщі перебували у досить складних економічних умовах,  оскільки тоді  почався період трансформації, наша країна переходила на інші рейки, відбувалися реформи, було важко, але ми розуміли - це потрібно. Було відчуття необхідності змін у всіх сферах.  В соціокультурній сфері так само необхідно було змінювати підходи до роботи, навчитися зацікавлювати людей. У той же час, також існувало й негативне ставлення до всіх громадських проявів, громадських організацій. Тоді мало хто розумів призначення громадських організацій. Тож, нам необхідно було починати роботу таким чином, щоб об'єднувати, мобілізувати, інтегрувати місцеві громади, паралельно роз'яснювати - хто ми такі, навіщо ми це робимо. У нас не було часу для сумнівів.

Збігнєв: Я ще додам, що ми хотіли змінити заклади культури, будинки культури, але, знаєте, в закладах культури нічого не змінювалося дуже довго, все було по плану, ніяких відхилень. Практично всі забули, що таке зміни, що таке працювати над змінами. Відповідно, у нас з'явилася ідея, ми зустрілись приблизно з 10 директорами будинків культури з різних міст Польщі. Наша команда озвучила нове бачення роботи закладів культури, ми запропонували керівникам відкрити будинки культури для людей. Тобто, не тільки проводити концерти або вистави для відвідувачів, а й забезпечити можливість для активної участі громадян у різних формах громадського життя, навчити їх займатися суспільно-корисними проектами.

Для цього ми почали створювати центри місцевої активності. Будинки культури у ті часи мали приміщення, працівників, бюджети, -це були ресурси, на яких можна було зробити не тільки центр культури, а й центр громади. Ми почали саме з цього, і це мало своє поширення. Сьогодні ми продовжуємо роботу у цьому напрямку: допомагаємо відроджувати села й народні традиції, підтримуємо талановиту молодь нашого містечка через спеціальну стипендіальну програму. Популяризація волонтерства, участі у роботі громадських організацій - це все в переліку наших пріоритетів, тому надзвичайно добре, коли є можливість реалізовувати партнерські проекти, залучати міжнародних експертів.

Наша команда за останні десять років значно розширилася, що свідчить, як на мене, про те, що громадські організації, третій сектор громадських організацій Польщі отримує все більше і більше поширення та підтримку й вважається більш сильним партнером у місцевому співтоваристві, котрий на рівні з іншими установами реалізує і розвиває місцеві громади. Можна сміливо говорити, що у Польщі вже створене громадянське суспільство, яке постійно розвивається і має вже свої труднощі, і про цей постійний рух свідчить кількість громадських організацій, що діють в країні, й активність громадян, які навіть не є членами якихось організацій. Під час участі у заходах, що були організовані ІСКМ, наша команда мала змогу вивчити методичні матеріали, поспілкуватися з українськими активістами. В результаті ми отримала чітке розуміння, що українські практики створення центрів громадської активності, виховання активістів та лідерів набувають популярності й вже мають свої історії успіху. Позитивні приклади в такій справі надзвичайно важлива річ, це багатьох людей може надихнути на початок діяльності.

*Школа громадської участі для розвитку громади

ІСКМ