Кропивницький, Україна adm.iscm@gmail.com

Висновки аудитів

Розвиток громад та соціальна анімація: досвід «Фонду розвитку громади» м. Краматорська *

Почали ми свою активну діяльність зокрема завдяки «Школі громадської участі» у вересні, нам було дано домашнє завдання, зробити щось хороше у власній громаді. І ось 8 вересня перед нашим другим модулем як раз і зробили перший чемпіонат дворових видів Краматорська. Це дало зрозуміти систему того як це все робиться, як це працює. Але поки що цей проект заморожений. Тому що ми виходимо з того, що це все мають рухати люди, ми маємо бути як аніматори, в цьому більшою мірою мають брати участь ОСМД, депутати, це має працювати на нових дитячих майданчиках, а не просто, коли ми як клоуни приходимо і виступаємо, і проводимо заходи без приводу, скажімо так. Тим не менш увесь цей захід був проведений із бюджетом у 300 гривень плюс подарунки від Приватбанку.

Потім ми отримали грант від Посольства США на проведення Школи блогерів. 15 жовтня у нас почався проект, було у нас 17 лекцій і 23 лектори, взяли участь більш ніж 400 людей у лекціях. Директор ЖЖ Ігор Бігдан, Вахтанг Кіпіані приїздив, Олена Білозірська, наші Краматорські люди, які мають відношення до блогосфери, щоб люди бачили на живому прикладі як це все відбувається. Заслужений художник України – Петр Антіп – розповідав про взаємодію зі ЗМІ та про інформаційні запити.

Зараз ми написали невеликий проект на ООН «Моніторинг адміністративних послуг на території м. Краматорськ», зараз ми ввійшли в число полу фіналістів. Сподіваємося, що потрапимо у число фіналістів і будемо моніторити стан адміністративних послуг.

Також, робили виставку «Кожен має знати свої права». Зараз готуємося провести фестиваль Docudays у жовтні.

Також, рік тому після навчання на «Школі громадської участі», яке дуже сильно допомогло, ми побачили соціальну роботу, ця поїздка дозволила сформулювати роботу організації, що ми допомагаємо тим, хто допомагає іншим. І я завжди усім кажу, що я сподіваюсь, що ми ніколи не будемо напряму допомагати дітям, інвалідам і іншим незахищеним верствам населення, але тим не менше ми будемо намагатися допомагати тим організаціям, які допомагають їм. Тренінгами, ресурсами, знаннями. І зараз у цьому напрямку ми почали працювати і з Союзом Християн Донбасу. Якраз допомагаємо своїми зв’язками по гуманітарним питанням, постачанню.

Також, ми співпрацювали із Іриною Таран, у січні провели першу зустріч по проблемі видобування сланцевого газу. Ми намагалися зібрати громадськість, громадські організації, громадських діячів, але компанія Shell не приїхала, тому що дійсно питання дуже політизоване. Це також був безкоштовний проект. Зараз вже волонтер, який був із нами, вже їде в Штати і поки що чекаємо нового волонтера у нас поки що перерва, тому що ми також розвиваємося.

Також був проведений перший міський конкурс репортажних фотографій. В журі були професійні фотохудожники, які багато років цим вже займаються. На процес нагородження прийшли подивитися і депутати міської ради, як ми це все проводимо у процесі демонстрації.

Розмовний клуб «Файно», на сьогоднішній день ми його призупинили, тому що переформатуємо. Ми вирішили не займатися любительським проектом, а запросити професіонала-викладача української мови. І, впринципі, потім комерціоналізувати, щоб потім він міг собі заробляти на викладанні ділової української мови.

Це вже той формат, коли завдяки нашій діяльності до нас починають підтягуватися люди і пропонують свої умови, яким ми сприяємо. Посуті у данному питанні – це клуб сучасних настільних ігор. Нашим завданням було допомагати їм, займатися їх просуванням і за них домовлятися у бібліотеці. Ми власне кажучи усі свої заходи проводимо у бібліотеці. Вона велика, багато місця, багато площі. І ми виходимо з того, що будемо саме цю бібліотеку перетворювати на Центр громадської активності.

Ще до нас приїжджав рушник біля 70 метрів. В цьому рушнику рушники зі всіх областей, із багатьох міст та регіонів. На презентації рушника і виступали, і співали пісні. Цей рушник ще зшивається і продовжує дошиватися.

Знову ж таки, були організовані пункти прийому батарейок. Ми правда дуже швидко та легко розпочали цю роботу. Протягом тижня у нас було відкрито 34 пункти. Потім їх додалося ще 3 штуки і я просто не став їх надалі розвивати. Тому що треба зрозуміти як працює система. Як це все робити із логістикою і т.д.

* - Матеріали Національної Конференції «Соціальна анімація для розвитку культури та громад» (14-15 жовтня 2013 року, м. Львів-Брюховичі)

ІСКМ