Кропивницький, Україна adm.iscm@gmail.com

Висновки аудитів

Розвиток активності громади за рахунок соціальної анімації *

Участь у «Школі громадської участі», дала можливість переглянути підходи та принципи до роботи з громадою, у громаді. І взагалі поняття «громада», а не населення. Тематичні напрямки для розвитку громади сьогодні різні – це і відкритість влади та спілкування з владою, допомога в ознайомлені із законодавством (юридичний напрямок), розвиток комунікацій із молоддю, екологічний напрямок.

Хочу навести приклад сільської територіальної громади с. Новгригорівка, Маловисківського району, Кіровоградської області. Це територіальна громада, в якій був практично занепад. Закрита була школа, зруйнований клуб, павуки в бібліотеці. Не знали що робити, все зупинилось і тут певною мірою влада не могла зорганізуватися щось зробити, з чого почати. Але у 2010 році пройшли нові вибори. Потім моє стажування в Школі і тодія прийшов у громаді із ідеєю створення центру місцевої активності на базі будинку культури, тому що аналіз показав, що в громаді активно була розвинута народна самодіяльна хорова капелла, яка в свій час носила звання народної. І тому була запропонована їм робота над своїм клубом. Те, що дало б моментальний результат і те, що було б цікаво всім в громаді, починаючи від дітей до старшого покоління.

Перше, що вони зробили – це ремонт, весь фасад будинку був зруйнований. І перший захід, який повинен був організувати громаду – це 130-річчя села Новогригорівки у 2012 році. На захід запрошують всіх хто зможе прийти, старий метод, але він спрацював. Якраз проходили вибори 2012 року і ми запросили кандидатів мажоритарщиків, які подарували будинку культури плазму. Також у них стоїть комп’ютер з підключенням до мережі Інтернет, який їм подарували. Зал був забитий, практично все село. Я раніше не бачив такої явки, громада не зупинилася, вони розвивалися і надалі. І вже в цьому році вони зробили громадську Світлицю, в ній столи встановили, зробили музей села, пішли далі, зробили на клубі табличку відомих людей. Громада розвивається і це за наявності отих внутрішніх ресурсів, які вони зуміли зорганізувати в себе. Вони заключили договори з підприємцями. Створена громадська організація, заключені договори і вони напряму працюють з бізнесом. Сільська рада допомагає, пишається своєю громадською організацією. Сьогодні вони у нас усі на дошці пошани. Практичний результат даної громади, який є вже сталим проектом. Громада по іншому не може, вона розвивається, про них знімають фільми. І вони вже кажуть «обласне телебачення нам не треба – Київське везіть».

Також Центр місцевої активності діє і на базі нашої районної Маловисківської бібліотеки. 5 канал знімав передачу про бібліотеку як центр активності громади у рамках програми «Простір ідей». Ще один проект бібліотеки - «Вища народна школа». Ми проводимо круглі столи із ветеранами, юридичного напрямку, інформаційного напрямку. Співпраця із «Фондом розвитку громад» із м. Краматорська показала, що можна показувати фільми. Ми показували такі фільми, які потребують дискусії, наприклад, до роковин голодомору показували «Жнива скорботи», де зібрали різні покоління і показали документальний фільм, який отримав ще у 80-х роках Оскара і це був шок і тривале обговорення. На 9 травня ми провели захід «А може не було б війни…», де показали фільм Віктора Астафьєва «Веселий солдат». Ветерани, діти, які були присутні, вони всі не знали, після фільму, який йшов 40 хвилин, хвилин 5 була повна тиша, ніхто не міг нічого сказати. Також у нас вже формується капела, яка працює на базі бібліотеки. Вони вже зорганізувалися, старше покоління. Із молодим поколінням у нас також проводяться заходи. Ще один проект бібліотеки – «Податкова звітність без кордонів». Проект було відібрано і вони в Вінниці представляли його на ярмарку ідей, де було декілька областей і від нашої області була саме наша бібліотека.

Екологічний флешмоб – цікавий проект до дня довкілля в рамках всеукраїнського проекту «Зробимо Україну чистою». Ми зв’язались із громадськими організаціями і провели акцію «Мала Виска – Чистий дім». Апогеєм з чого усе починалося був великий флешмоб, де зібралася маса народу подивитись і після цього всі дружно пішли працювати, очищати місто. Ще один екологічний проект, який набрав у нас активності, в результаті чого ми зібрали вже більше 80 кг батарейок. Але, як казала Марія Калашнік, суть не в тому скільки ми зберемо, а в тому, щоб це стало життєвою необхідністю не викидати батарейки. Як виявилося їх ніхто і не викидає, просто люди накопичували, десь підсвідомо. Тому що скільки їх зараз приносять я не знаю де вони беруться. На сьогоднішній день у нас залучені діти практично зі всього району. Близько 50 точок відкрито. Це все збирається, здається і проект діє до грудня, потім ми підводимо підсумки і виходимо на сталість проекту, визначаємо де найактивніші збори, ми їх залишаємо, закріпляємо і так далі.

Наступний медіа проект, який ми робили і який я рекомендую всім надалі – це співпраця з партнерами, учасниками школи – це медіа-мости, які ми проводили спільно зі Львовом (Наталія Забродська), Краматорськом (Станіслав Черногор), Добропіллям (Володимир Орос). Ми декілька разів проводили подібні мости у бібліотеках, спілкувалися. Діти пізнавали Україну. А почалося це із 22 січня, з дня Соборності, коли ми об’єднали східну, центральну і західну Україну в такому діалозі і потім це набуло такої популярності, що ми проводили і спортиві напрямки, були різного роду творчі напрямки, де діти ділились, робили презентації, показували і т.д., тому дуже було цікаво.

 

* - Матеріали Національної Конференції «Соціальна анімація для розвитку культури та громад» (14-15 жовтня 2013 року, м. Львів-Брюховичі)

ІСКМ