Кропивницький, Україна adm.iscm@gmail.com

Висновки аудитів

Ганна Павлів: "Будинок культури сьогодні потрібен" *

 

Ганна Павлів - завідуюча клубом с. Кораблище, Млинівського р-ну, Рівненської області. Пані Павлів вже 26 років працює в закладах культури, багато змін відбулося на її очах, але Ганна Арсентіївна не покладає рук, щоб її клуб жив.

- З огляду на те, що Ви працюєте вже 26 років в сфері “культури”, розкажіть, будь ласка, про позитивні та негативні зміни у цій сфері: що було колись, що є зараз?

- Колись молодь була більш веселіша, цікавіша, ніж зараз. Раніше на ремонти більше виділяли коштів, на апаратуру, а зараз менше. Бідна культури наша. Зараз ремонт в клубі зробили завдяки нашому сільському голові, десь він кошти знайшов, спонсорів.

- Чим займається сьогодні клуб?

- Проводимо концерти різні. Допомагають мені з концертами вчителі зі школи, вони і в ансамблі співають. До Дня перемоги, наприклад, організували концерт, на Івана Купала теж святкування біля сільської криниці влаштували.

- А при клубі є гуртки?

- Так, є. Гурток художнього читання, драматичний, вокальний жіночий і дитячої вишиванки. Їх охоче відвідують.

- Чи співпрацюєте Ви з громадою, щоб вони Вам допомагали?

- Просимо і приходять. Діти мої приходять і з біржі присилають людей. Багато з тих, хто відвідує наші гуртки допомагає впорядковувати громадські місця в селі, так впорядковували, наприклад, криницю, біля якої потім святкували Івана Купала.

- Чи є у Вашому селі ініціативні групи громадян, які працюють спільно над вирішенням місцевих проблем?

- Колись була ініціативна група, яку очолював минулий сільський голова. Зараз він працює в Млинівській районній адміністрації, а групи - немає.

- З якими проблемами стикається Ваш будинок культури?

- З якими проблемами… Ну от, концерт ми проводимо, але сісти немає де. Немає в нас крісел, доводиться звозити з усього села. Опалення немає. Ремонт ми поробимо, але за зиму все знову потребує капітального ремонту.

- Як ви можете оцінити користь існування такого закладу. Чи він потрібен чи непотрібен для місцевої громади?

- Звичайно, потрібен. Куди ж ті діти мають подітися, тим паче в селі. А танцювати де будуть? До нас і першачки приходять. І солістка в нас є файна - Панчук Вікторія, Корзун Ніна теж приходять виступати. Будинок культури є осередком культури і духовності.

- Як ви можете оцінити чи люди в с. Кораблище активні? Вони готові долучатися до того, щоб спільними зусиллями щось зробити?

- Люди активні. Долучаються. От сьогодні мають після школи прийти і допомогти з ремонтом. Радо беруть участь в драмгуртку і виступати люблять.

 

 

* - НДО-Інформ №4(39), 2010

ІСКМ