Кропивницький, Україна adm.iscm@gmail.com

Висновки аудитів

Інтелектуальний розвиток молоді - стратегія роботи бібліотек *

Не секрет, що бібліотечні заклади нашої країни завжди виконували набагато ширші функції, аніж просто постачання населення книгами та періодикою. Так і в Кіровоградській бібліотеці для юнацтва ім. О.Бойченка на сьогодні проводиться робота по методичному забезпеченню бібліотек області шляхом проведення семінарів та тренінгів із залученням фахівців недержавних організацій, наприклад - Центру підтримки творчих ініціатив.

Серед присутніх на останньому семінарі працівників рай бібліотек було чимало тих, хто зацікавився тематикою тренінгу, що його для присутніх організували фахівці ЦПТІ та Інституту соціокультурного менеджменту. Тренінг стосувався написання проектів на тему розвитку інтелектуальних здібностей сучасної молоді, а саме - юних читачів та читачок бібліотек області. Адже творчий потенціал молоді, якщо його направити у правильне русло, може суттєво поліпшити життя всієї громади. Втім, на будь-яку діяльність потрібні кошти. Про те, як правильно написати проект і отримати грант від міжнародних донорів розповідала присутнім Президент Центру підтримки творчих ініціатив Людмила Станкевич.

А оскільки на семінарі багато говорили про необхідність співпраці бібліотек із молодіжними організаціями, то перед учасниками заходу виступив Андрій Флоренко, активіст Кіровоградської обласної Ліги інтелектуального розвитку (КОЛІР), капітан команди "Маздай-Н.К.Х.". Його команда, за підтримки Національної Компанії Холоду минулого сезону стала переможцем Кубку міста та Чемпіонату Кіровограда по "Що? Де? Коли?". Тому Андрій детально розповів присутнім і про діяльність Ліги інтелектуального розвитку, і про локальний фандрейзинг, і про методи та важливість проведення інтелектуальних ігор - цікавої і змістовної форми дозвілля для юнацтва.

Насамкінець тренери запросили бібліотекарів до активної співпраці із громадськими організаціями, адже тільки шляхом активізації третього сектору і його співпраці із закладами культури можливий розвиток громадянського суспільства на Україні.

* - НДО-Інформ №10 (22) жовтень, 2003

ІСКМ