Висновки аудитів

Бібліотека і громада – взаємодія в новому форматі*

Друк
Співпраця НДО та закладів культури
Перегляди: 8270

13933448_1112923668783027_2146966354_nЩо перше спливає у Вас на думку при слові бібліотека? «Книги, стелажі, тиша, читальні зали, бібліотекар в окулярах» - так мені і відповідали ще 5-7 років тому мої знайомі. Хоча мій досвід роботи в бібліотечній сфері свідчив про інше: я бачила величезний соціальний ресурс в бібліотекарях; була впевнена у важливості існування бібліотек і можливості їх трансформації в сучасні інформаційно-культурні центри в громаді.

З 2010 року я розпочала працювати координатором Інформаційно-консультативного центру «Ти – не один» Чернігівської міської бібліотеки і почала шукати нестандартні підходи в роботі Центру.

 

Читати у форматі лонгрід "Бібліотека і громада – взаємодія в новому форматі"14009833_1112930378782356_831263620_n

 

Перше, що я зрозуміла – потрібно спробувати залучати до співпраці волонтерів-студентів Чернігівського Національного педагогічного університету. Спроба вийшла вдалою. Такий крок дав новий вектор діяльності в бібліотеці – розвитку бібліотечного волонтерського руху. Зокрема, залучення студентів до волонтерства в бібліотеці сприяло поліпшенню комунікації з нашими користувачами, учнями із загальноосвітніх шкіл міста та спеціальних шкіл (де навчаються діти із вадами слуху та зору), що значно допомагало в реалізації соціальної моделі інклюзії - пріоритетного напрямку діяльності Центру. Це був перший досвід створення комунікативної платформи на базі бібліотеки.

Ця ініціатива в 2012 році стала переможцем конкурсу «Вибір відвідувачів Ярмарку» на Ярмарку бібліотечних інновацій «Сучасна бібліотека: розвиваємо місцеві громади» в рамках програми «Бібліоміст». До речі, команда проекту «Бібіломіст» - це перші професійні вчителі і наставники в моїй громадській діяльності. Саме вони вчили нас працювати з громадою, органами місцевого самоврядування, бізнесом, ЗМІ, НГО.

13937037_1112923675449693_1545490429_nА далі, спостерігаючи за дітьми, які відвідували наш Центр, зрозуміла – необхідно створити креативний простір для розкриття творчих можливостей дітей та можливості інтегрувати їх в громаду та коло однолітків. З такою ідеєю «Створення креатив-студії КирпоносаStreet» я потрапила до програми «Територія розвитку» від Центру Ахалар, де знайшла колег-однодумців та мала можливість відвідати з навчальним візитом Польщу. Ознайомившись з досвідом роботи польських бібліотек, відчула, що обраний курс вірний. В своїй роботі змогла використати польський досвід взаємодії з громадою – розпочала проводити майстер-класи, зустрічі з цікавими людьми, організувала загальноміські конкурси малюнків, фотовиставки, виставки творчих робіт. Також займалася організацією та проведенням Благодійного ярмарку на користь воїнів АТО, ініціатором якого, до речі, став колектив та діти спеціальної школи (для дітей з вадами слуху). Разом ми зібрали 1478 грн., на які була куплена термобілизна для наших захисників.

Протягом двох років було організовано і проведено цикли безкоштовних психологічних тренінгів для дітей, а потім спільних тренінгів для батьків і дітей. За цю ініціативу наші волонтери-психологи з «Центру сімейної психології та розвитку» були відзначені на Національному конкурсі «Волонтер року – 2013» - Шпилевська Юлія (2-ге місце у номінації «Освіта та виховання») та Сивенко Ксенія (3-тє місце у номінації «Мистецтво та культура»)

В процесі роботи навколо Центру почали згуртовуватись активні люди, які хотіли робити щось корисне для своєї громади, країни і так ми поступово прийшли до створення «Майстерні Життєтворчості» - просвітницько-комунікативного простору для людей середнього віку, який став платформою для спілкування не тільки місцевих жителів, а й переселенців із східних областей та Криму. До речі, одна з них Юрченко Лідія - учасниця «Школи громадської участі -3».

Інші дівчата-переселенки: Оксана Коропенко, Наталія Шапоренко, Антоніна Агеєва, Грушко Ганна - є волонтерами громадської організації «Центру Взаємодії», яка була створена в 2015 році, президентом якої стала я. І у нас вже є перша справжня командна історія успіху, ми подали ініціативу до громадської організації «КРИМСОС» і виграли міні-грант на проведення майстер-класів для переселенців та місцевих жителів.14017615_1112930392115688_2003065078_n

Також в рамках діяльності «Майстерні Життєтворчості», завдяки нашим активним учасникам та підтримці управління культури та туризму Чернігівської міської ради, Чернігівської міської ЦБС, спонсорській допомозі меблевої фабрики «Флеш-ніка» було проведено конкурс «Добра книга» на найкраще місце для буккросингу в громадських місцях. Це тільки маленька частина роботи, яка проводиться в «Майстерні». Окремо хочу відмітити наших Майстрів – людей з цікавою історією, успішних в сфері своєї діяльності (тренери, викладачі, письменники, поети, лікарі-гомеопати, педіатри, майстри хенд мейду), які безкоштовно приходять до нас і діляться своїми знаннями та досвідом. Саме завдяки такій громадській підтримці успішно реалізуються всі наші ініціативи.

Ще ми брали участь у конкурсі проектів в рамках Бюджету участі (м.Чернігов) з проектом «Інформаційно-культурний центр «Файнбук» на Масанах» і отримали підтримку. Цей проект дав можливість отримати досвід співпраці в громаді у різних площинах, це і взаємодія з владою, і партнерами, і бізнесом, і громадою.

Ось такі бувають «святкові будні» в громадського діяча, і сьогодні я щиро радію успіхам учасників наших проектів, цікавлюся долями дітей – відвідувачів Центру «Ти – не один», творчими злетами учасників креатив-студії «КирпоносаStreet», спостерігаю (а подекуди - навіть активно сприяю) за перетворенням бібліотек в ресурсні центри громад і покладаю надію на Майстрів, які зможуть побудувати спроможні громади і це стане запорукою сильної та незалежної України.

Матеріал підготувала Олена Костриця - учасниця проекту «Школа громадської участі-3», президент громадської організації «Центр Взаємодії» м. Чернігів, завідувачка відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів центральної бібліотеки імені М. Коцюбинського Чернігівської міської централізованої бібліотечної системи. Громадською діяльністю займається вже 6 років.

Життєве кредо: «Допомагаючи іншим – допомагаємо собі»

Контактна інформація: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

 

*"НДО-Інформ" №1, (52) 2016