Кропивницький, Україна adm.iscm@gmail.com

Висновки аудитів

Кіровоград: Синергія у трикутнику «громада-влада-ЗМІ»

Ми живемо у сучасному технологічно-швидкоплинному світі, де характерною ознакою сьогодення є зростання ролі засобів масової інформації в житті суспільства та окремої особистості.  За своїм реальним впливом на суспільні процеси серед усіх ЗМІ пальму першості безперечно тримає телерадіомовлення, чим вміло користується сучасна влада.

Відповідно, за сприянням Кіровоградського прес-клубу, 16 липня було проведено круглий стіл «Кіровоград: синергія у трикутнику «громада-влада-ЗМІ», ініційований Українським Форумом Благодійників (УФБ), Асоціацією «Спільний простір» та Комітетом «Рівність можливостей». Даний захід  відвідали представники Інституту соціокультурного менеджменту.

 

Експерти із медіа-моніторингу відстежують кращі волонтерські практики для наслідування в суспільстві, а також недоліки у висвітленні теми благодійності. Громада свідчить, які практики не висвітлюються і аналізує, чому будуємо оптимальні моделі взаємодії секторів суспільства. Про це під час круглого столу «Кіровоград: синергія у трикутнику «громада-влада-ЗМІ» повідомив голова комітету «Рівність можливостей», доктор наук із соціальних комунікацій Олександр Чекмишев. Також він розповів про результати моніторингу двох кіровоградських телеканалів КОДТРК "Кіровоград" та ТТV: скільки уваги приділяють ці ЗМІ висвітленню практик благодійності та волонтерства, які теми і суб'єкти потрапили в об'єктиви телекамер.

Так за період 11 червня - 10 липня 2015 року в ефірі новин вийшло 14 сюжетів, пов'язаних із благодійною та волонтерською діяльністю, а на ТТV - 5 сюжетів. «Кіровоград» присвятив цій тематиці у 5 разів більше ефірного часу в новинних випусках, ніж ТТV. Це пояснюється насамперед, тим, що ефірний час державного каналу майже вдвічі перевищує приватний. Теми сюжетів не дублювалися, вони були абсолютно різними.

Організатори повідомили, що під час моніторингу в різних регіонах країни передовсім  відстежуватимуться приклади успішної співпраці між органами влади різного рівня, громадськими активістами та журналістами в результаті якої новий формат синергії дозволить вирішити багато різноманітних проблем, залучити до реалізації громадських проектів представників вітчизняного бізнесу і, таким чином. Зробити його більш соціально відповідним. Кращі практики синергетичних проектів  і рецепти успіху їхніх організаторів будуть покладені в основу відео-практикуму про між секторне партнерство.

Також на заході було обговорено особливості організації благодійницької  діяльності зі збору коштів за рахунок їх переказу через смс повідомлення для осіб, які потребують допомоги. Координатор проекту Леся Ярошенко повідомила, що дана практика є дієвою і швидкою у виконанні, адже за малий відсоток часу можна зібрати великі суми коштів й віддати їх на допомогу нужденній особі. Але у межах нашого законодавства, реалізація смс-благодійності  оподатковується, де левова частка переказу віддається оператором саме на сплату податків, тому від волонтера до адресату передається вже видозмінена сума. Відповідно, дане питання має законодавчо вирішитися і звільнити мобільних операторів від сплати податків у сфері благодійницької діяльності.

У другій половині заходу було проведено дискусію та Skype-включення з інших областей: приклади волонтерських практик та синергії, зокрема, з київською благодійною організацією, яка організувала акцію по збиранню пластикових кришечок задля переробки їх на сировину для виготовлення протезів на допомогу бійцям, що отримали важкі травми у зоні АТО. Дана акція активно підтримується і поширюється по території України, і вже зовсім скоро буде проведена у м. Кіровоград.

Отже, захід був змістовним, інформативним та цікавим, сприйнята інформація спонукає до переосмислення сутності благодійницької діяльності через призму синергії як нової форми взаємодії могутнього трикутника сучасності «Громада-Влада-ЗМІ».

ІСКМ