Кропивницький, Україна adm.iscm@gmail.com

Висновки аудитів

Історія успіху Олександрійського районного благодійного інформаційно-консультативного центру *

Успіх сучасного закладу культури залежить від своєчасних реакцій на зміни у суспільстві. Мабуть, не треба перелічувати той позитив, який несуть заклади культури людям. Це і центри громадського спілкування і формування громадської думки, і творчої самореалізації. Сьогодні заклади культури треба розглядати як центри активізації, мобілізації і інтеграції місцевих спільнот. Лише вони можуть донести громаді, що вона може вирішувати проблеми, які не можуть вирішити на сьогоднішній день влада, бізнес та інші представництва. Для того, щоб проінформувати і показати закладам культури Олександрійщини як це можна зробити, ми розпочали саме з себе і зареєстрували на базі районного будинку культури громадську організацію, яку назвали «Районний благодійний інформаційно-консультативний пункт». В 1998 році я вперше почула про діяльність громадських організацій у вирішенні місцевих проблем і взагалі про вплив громадськості на позитивні події, які можуть відбуватися в громадах побувавши на тренінгу в Черкаського ресурсного центру 1998 році. Саме там я почула незнайомі мені до цього слова такі, як фандрейзинг, піар, технології партнерства, маркетинг, менеджмент і т.д.

 

У 1999 році за підтримки Центру підтримки творчих ініціатив (ЦПТІ) та Інституту соціокультурного менеджменту (ІСКМ) у нас на базі районного будинку культури було створено інформаційно-консультативний пункт. В рамках діяльності цього пункту, була створена і діяла школа лідерів недержавних організацій (НДО), де протягом декількох років було підготовлено представників соціальних інституцій, лідерів громадських організацій, представників ЗМІ по активізації і діяльності в громадах. В 2002 році була офіційно зареєстрована наша громадська організація і благодійний інформаційно - консультативний пункт. За цей період з 2002 по 2008 роки у нас було реалізовано 4 проекти, за підтримки ІСКМ та ЦПТІ. Це такі проекти, як «Виставка соціальних проектів», де основна мета була - сприяння соціальній взаємодії влади, бізнесу і громадськості у вирішенні місцевих проблем, «Сузір’я доброго почину», основна мета якого сприяння відродження та розвитку традицій українського доброчинства. У нас був цікавий досвід залучення благодійних коштів – проведення благодійного марафону.

В 2005 році в с. Протопопівка на базі сільського будинку культури ми збирали кошти на реконструкцію школи. Ця мета була успішно досягнута і в минулому році реконструкцію було завершено. Всі ці заходи були спрямовані на те, щоб громада відчула свої можливості у вирішенні конкретного питання. Ми також організували збір коштів для дітей-сиріт нашої місцевої Новопразької школи-інтернату. Зрозуміло, що це були символічні кошти, але я думаю, що рано чи пізно, наші громади будуть більш активними, більш відповідальними, доброчинними. Можливо це смішна сума, тоді було зібрано тільки 53 грн., на які ми придбали миючі засоби і передали в місцеву школу - інтернат, але все одно це було певним досягненням на тому етапі. Також ми реалізували проект «Мистецтво проти наркотиків і СНІДу», основна мета якого зменшення прояву негативних явищ у молодіжному середовищі. Проводилися показові заходи, де в першу чергу брала участь учнівська молодь – виставка малюнків, круглий стіл. Була випущена листівка-календар, де були зібрані факти відносно кількості наркозалежних в селах Олександрійщини і наскільки проінформовані батьки про ті негативні явища, які існують на сьогоднішній день в суспільстві. І на кінець, проект «Організація інформаційного обміну: у кожного є проблеми, які легко вирішувати разом».

Метою цього проекту було об’єднання зусиль НДО, закладів культури, влади і бізнесу, для того щоб привернути суспільство до проблем культури, яких на сьогодні існує дуже багато. Хотілося б відзначити свято подяки «Квітка милосердя в букет добра». В рамках цього заходу ми дякуємо меценатам, благодійникам, які спонсорують та підтримують наші ініціативи. На початку нашої діяльності, коли ми мали нагоду бути учнями «Українсько - польської школи аніматорів» та вивчали досвід діяльності польських закладів культури, ми помітили, що в Польщі клуби за інтересами відрізняються від наших. Ми пропонуємо вже готові плани, нав’язуємо свою ініціативу, позицію,  а вони віддають ініціативу учасникам цих клубів.

На мою думку, це є дуже потужним елементом  активізації ініціативи,  яка йде від громади. Останнім часом, ми проводимо багато нетрадиційних заходів, де, ми використовуємо такі нові форми роботи як презентації. Наприклад, презентація після реконструкції районного будинку культури «Культура починається з душі». Сьогодні ми пишаємось нашим будинком культури, який був повністю відремонтований і дуже приємно приходити в такий заклад та працювати і ньому.

 

 

Тетяна Шоколова,

директор Олександрійського районного

благодійного інформаційно – консультативного

центру

 

 

* - НДО-Інформ №1(40), 2011

ІСКМ