Кропивницький, Україна adm.iscm@gmail.com

Висновки аудитів

Сучасний погляд на бібліотеку *

В Чернівецькій області створена Громадська організація Чернівецького обласного відділення Української бібліотечної асоціації.

ГО є структурним підрозділом, що забезпечує професійні аспекти діяльності Української бібліотечної асоціації. За рішенням ініціативної групи бібліотекарів була створена Школа молодого бібліотекаря .

3 окремих проблем, тем, напрямів бібліотечно-інформаційної цільності створюються круглі столи. В своїй роботі ГО та Школа молодого бібліотекаря керується Законом України про бібліотечно-інформаційну діяльність.

Завдання Школи молодого бібліотекаря:

– сприяння професіоналізації бібліотечно-інформаційних працівників;

– удосконалення організації науково-дослідної роботи, визначення перспективної тематики досліджень і розробок, зміцнення зв’язків бібліотек з науковими установами і навчальними закладами, широке впровадження в практику наслідків досліджень та розробок.

В роботі Школи беруть участь бібліотекарі, волонтери , які зацікавлені у вирішенні проблем, що входять у сферу діяльності Школи.

Школа проводить свою діяльність на основі планів роботи. План роботи Школи може передбачати: організацію і проведення дискусій, семінарів та інших заходів масового характеру з найбільш актуальних питань; підготовку публікацій різного характеру і призначення; Школа проводить збір і обробку інформації за відповідною тематикою, веде інформаційне, бібліографічне і консультативне обслуговування.

Школа молодого бібліотекаря допомагає молодим фахівцям бібліотечної справи розкрити і розвинути свої здібності, швидко та легко адаптуватися у професійному бібліотечному середовищі, спрямування молодіжного потенціалу на формування позитивного іміджу бібліотек загалом та бібліотекаря зокрема, підвищення престижу бібліотечної професії шляхом реалізації креативних інноваційних змін у бібліотек.

Місією Школи молодого бібліотекаря є всебічне сприяння професійному розвиткові бібліотечної молоді, підтримки їхніх ініціатив та професійної активності як одного з головних чинників якісного розвитку бібліотечної справи України та формування демократичного інформаційного суспільства.333

У Школі займаються 15 бібліотекарів. Під час першого засідання учасниками затверджено було положення та обрано керівника школи, якою стала Марку А.М., заступник директора по роботі з дітьми Герцаївської ЦБС.

На базі Герцаївської ЦРБ організувалася Школа молодого бібліотекаря. Під час заняття Школи активно використовувалися сучасні електронні технології: відеоролики, відеопрезентації, онлайн-міст.

Так, Ражик Лідія, провідний бібліотекар Рівненської обласної бібліотеки для молоді взяла участь в онлайн – мості « Сучасний бібліотекар – сучасна бібліотека « , та Вечернюк Тетяна завідувач бібліотеки с. Богдан, Рахівського району, Закарпатської обл.надіслала відеопрезентацію «Бібліотечний привіт з Карпат. Досвід роботи бібліотеки с. Богдан.».

На Школі молодого бібліотекаря розглядалися наступні питання та темами:

– Практичні поради «Нове покоління послуг – нове покоління бібліотекарів», «Проекти та програми як умови успішної діяльності бібліотеки» (Марку А.,заступник директора Герцаївської ЦБС по роботі з дітьми, керівник молодіжної секції ЧОВ ГО «УБА»);

– Інформація «Сучасна бібліотека в правовому полі», рекомендаційний виступ ««Бібліотека і молодь: пошук нового стилю» – обласний ярмарок бібліотечних проектів з питань обслуговування молодих користувачів та «Краща сільська бібліотека» – обласний конкурс» (Мігай О., директор ЦБС);

– Консультація «Бібліотечний блог – сторінки фахового зростання та залучення нових користувачів»(Амаріє М., редактор відділу КіО ЦРБ);

– Огляд «Інформаційні сервіси бібліотек за кордоном: сучасні тенденції розвитку»(Герасим М., бібліотекар бібліотеки с. Тернавка);

– Консультація «Виклик часу: розвиток інтересу до читання та книги» (Апетрі Л., завідувач бібліотеки с. Дяківці);

– Фахові поради «Навіщо читати книжки?»(Андрус Т., завідувач бібліотеки с. Куликівка).

Ксьондзик Катерина (викладач спеціальності «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа») запросила абітурієнтів, батьків на ДЕНЬ ВІДКРИТИХ ДВЕРЕЙ 24 лютого 2018року в Чернівецький обласний коледж мистецтв ім. С.Воробкевича, спеціальність «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа».

З метою популяризації літератури про рідний край працівники бібліотеки використовують різні форми роботи, серед яких є традиційні, а також нові. Багато цікавого та корисного дізналися через відео-подорож «Герцаївщина – край чудовий», жваво обговорили питання «Сучасні підходи до організації краєзнавчої роботи».

Через жваву дискусію про краєзнавчих письменників та діячів культури, продекламували їхні вірші та на кінець зустрічі заспівали пісню визнану на весь світ «Червону Руту» В.Івасюка.

В бібліотеках Герцаївського краю в напрямку популяризації літератури з питань краєзнавства багато зроблено, але багато ще належить зробити. А це – задоволення читацьких запитів, залучення нових користувачів, виховання любові до рідної землі.

 

Анжела Марку,

Заступник директора Герцаївської ЦБС,

Чернівецька область

* – матеріал з “НДО-Інформ” №3 (56), 2018

ІСКМ