Висновки аудитів

Креативні індустрії у культурі*

Друк
Історії успіху громадських ініціатив
Перегляди: 16628

З 15 по 18 вересня 2016 року м. Львів проходив Форум креативних індустрій (в рамках Форуму видавців).
Нижче знайомимо наших читачів з Олегом Жовтанецьким – викладачем факультету культури і мистецтв Львівського національного університету імені Івана Франка і співорганізатором Форуму.

Читати статтю "Креативні індустрії у культурі" у форматі лонгрід


Що вас надихнуло на ідею створення форуму?

Ідея створення форуму виникла у мене та у моєї дружини - Надії Чуби, тому задум форуму є, можна сказати, справою сімейною. Ми з академічного середовища, зокрема викладаємо у Львівському національному університеті імені Івана Франка,  Надія – на економічному факультеті, а я – на факультеті культури і мистецтв. Вже навіть з цього факту можна промалювати головний сюжет - співпраця на пограниччі культури та економіки.Додатковими шкіцами до портрету є наше середовище, бо як люди творчі, ми обертаємося в практичних сферах культури. Зокрема, у колі наших друзів та знайомих є художники, музиканти, актори, кінорежисери, книговидавці. Спостереження за ними у професійній діяльності ставило більше питань, ніж відповідей. Отож, для того, щоб пізнати тему пограниччя культури та бізнесу краще, ми вирішили надати можливість іншим висловитись, обговорити її публічно, розглянути під різними кутами. Саме з цією метою організували й провели «Форум креативних індустрій» - майданчик в рамках Форуму видавців.

У чому полягає особливість форуму та яка його головна мета?

Форум креативних індустрій було проведено вперше в рамках вже 23 Форуму видавців. І все, що відбувається вперше, носить на собі печать роздумів й вагань, зокрема, у нашому випадку, щодо назви Форуму. Звичайно, у нас було кілька варіантів назви, зокрема «креативна економіка», «культурні індустрії» тощо. Зрештою, ми вибрали такий термін, який десь посередині, стосується і культури, і економіки – Форум креативних індустрій. Ми виокремили декілька завдань для нашого Форуму. Перше – створити майданчик для обміну думками. Практика засвідчила, що багато учасників Форуму знайомі між собою. Фактично, це вузьке коло, можна навіть сказати, це коло, яке «вариться в своєму соку», тому перший виклик полягав у тому, чи зможемо ми розвернути цю професійну спільноту на зовні, у нашому випадку на викладацько-студентську аудиторію. Не слід забувати, що сьогоднішні студенти – це завтрашні, наприклад, менеджери культури. Здається, нам це вдалось.

Оскільки ми орієнтувалися, в основному, на студентську аудиторію, ми хотіли  зробити наш майданчик відкритим, адже не всі заходи в рамках Форуму видавців є безкоштовними, а наш з цієї причини був саме таким. І це друга ціль, яка також була досягнута.

Крім практиків культурних індустрій, у нас були представлені ще дві складові – академічне середовище та органи місцевого самоврядування. Саме в такому форматі проводиться мало подібних заходів, і цим ми також вирізнялись з-поміж інших. Хочеться відзначити, що мене приємно вразила особлива доброзичливість учасників форуму. Можна навіть використати старий журналістський штамп, що Форум пройшов у «теплій та дружній атмосфері».

Щоб зробити захід максимально демократичним, ми надали можливість модерувати кожен окремий майданчик, присвячений різним аспектам креативних індустрій, представникам різних професійних спільнот. Мені довелось модерувати тематичну сесію «Межі бізнесу у культурі: використання засобів та інструментів у сфері культури». Ця сесія вирізнялася з-поміж інших заходів форуму, оскільки вона задумувалась у форматі «лекторій плюс практикум» й не передбачала дискусії. Одначе й тут не обійшлося без з’ясування основних проблем практики креативних індустрій.

Чи вдалося окреслити ці проблеми?

Поняття креативних індустрій є для України відносно новим, тому й спектр проблем доволі широкий. Однією із основних, на думку спікерів Форуму, є та, що українське статистичне відомство й уряд загалом вперто не помічають цілу сферу, на яку в європейських країнах припадає 3-4% ВВП. Для нас усе тільки починається, зокрема й дослідження цієї сфери. Так, завдяки таким програмам, як «Креативна Європа» чи «Культура та креативність» ЄС та Східного партнерства, яку представляла на Форумі Наталія Шостак, цього року було запущено декілька напрямків досліджень креативних індустрій в України і ця тенденція може кардинально змінити ситуацію щодо сприйняття останніх суспільством та владою.

Іншою важливою проблемою у сфері креативних індустрій, та й напевне основних проблем суспільного розвитку, на яку звертали увагу під час Форуму чи не найчастіше, є все ще низька суспільна довіра до суспільних інститутів. Й тут Форум, представляючи кращі практики у сфері креативних та культурних індустрій, позитивні приклади реалізації проектів у сфері культури, маю надію, вніс свою лепту в подолання суспільної недовіри.

На Вашу думку, яка роль  молоді у розвитку культури?

Молодь сьогодні сприймає бізнес-підходи у культурі як правило. Студентство є тим середовищем, яке може плекати, втілювати креативні ідеї. Креативність це не просто ідеї, це й їхня реалізація. Дорослим складно виходити за рамки свого досвіду і реалізувати щось нове, а студентам дуже просто це робити, оскілки вони починають з нуля, у них немає обмежень.

У чому особливості розвитку української культури?

Культура є складною сферою, вона не є тим, що існує саме по собі. Культура є невіддільною від суспільства, а суспільство від культури. Культура в українському контексті має пострадянський бекграунд. Зараз ми спостерігаємо ситуацію, коли українська культура поступово відходить від тоталітарного минулого услід, а можливо, поряд із суспільством, а можливо навіть випереджуючи його. Наприклад, процес декомунізації, який проходить досить не просто – це ще один крок до творення нових сенсів у культурі.

Чим Ви керувалися при підборі спікерів Форуму?

Виходячи з тих цілей, які ми ставили перед собою при реалізації ідеї майданчику Форуму, ми хотіли представити різні погляди на поєднання культури і бізнесу. Нам було цікаво дізнатися, як на це дивиться середовище практиків культурних індустрій, представники бізнес-середовища та місцевої влади, коли їх посадити один навпроти одного. Саме це і визначило підбір спікерів. Ми намагалися на дискусійних панелях представляти двох або кількох учасників з різних середовищ і спровокувати їх на дискусію, зіткнути їх баченнями проблеми меж культури і бізнесу.

Чи плануєте продовжити роботу саме в такому форматі?

Форум пройшов, не побоюсь цього слова, бездоганно і це надихає. У подальшому ми б хотіли розширити коло зацікавлених осіб, дещо скорегувати тематику, оскільки існує дуже великий спектр питань на дотичних лініях культури і бізнесу, який потрібно для початку проговорити.

Спілкувалася Анастасія Шевченко

 

Олег Жовтанецький – викладач факультету культури і мистецтв Львівського національного університету імені Івана Франка. Співорганізатор «Форуму креативних індустрій», що проходив  15 – 18 вересня  у м. Львів.

Життєве кредо: «Навчаючи, навчаємось»

Контактна інформація: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.


*"НДО-Інформ" №1, (52) 2016