Висновки аудитів

Громадська рада при Кіровоградській ОДА звітує

Друк
Громада та влада
Перегляди: 16649

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 03 листопада 2010 року №996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» 01 лютого 2011 року відбулися Установчі збори по формуванню Громадської ради при Кіровоградській ОДА. До бюлетеня по виборах членів Громадської ради ініціативною групою було включено 94 кандидати. На Зборах уповноваженим представникам інститутів громадянського суспільства з правом ухвального голосу видано 83 бюлетеня. Голосування відбувалось без порушень визначеної процедури.

У новообраному складі Громадської ради 9 осіб працювало у попередньому складі. З 38 обраних членів ради 17- жінок, 21- чоловік. В минулому складі Громадської ради працювало 13 жінок. Середній вік членів новообраної ради становив 47,5 років. Найповажніший за віком членом ради є Єфіменко Василь Костянтинович, наймолодшим - Колєва Ганна Михайлівна. За спрямуванням інститутів громадянського суспільства найчисленнішими (по 4 представника)  є організації інвалідів, організації ветеранів та військовослужбовців та профспілкові організації. Інші члени Громадської ради представляють різноманітні напрями діяльності ІГС. Необхідно звернути увагу на те, що у порівнянні з попереднім складом, суттєво змінились напрями діяльності інститутів громадянського суспільства, що увійшли до складу Громадської ради, зокрема зростання представників ІГС, що представляють інтереси людей з обмеженими фізичними можливостями. Безумовно, це значний прорив як для самих організацій, так і для інвалідного руху на Кіровоградщині. Це свідчить про зростання уваги з боку громадськості до людей з інвалідністю в нашій області.

На першому засіданні, яке відбулося 11 лютого 2011 року, головою Громадської ради при Кіровоградській обласній державній адміністрації було обрано С.Подорожного, першим заступником обрано Олександра Кришка, заступниками голови – Т.Самиляк, В.Іванова,С.Петрова. Секретарем ради обрано О.Фросіняк. За 2011 рік Громадською радою було проведено 5 засідань, на яких піднімались різноманітні актуальні питання. Так, думка Громадської ради про відкликання  проекту Закону України «Про гарантії держави щодо виконання рішень суду» була розглянута на засіданні постійної комісії Кіровоградської обласної ради з питань праці, соціальної політики, у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів і була підтримана. Також Кіровоградською обласною радою та облдержадміністрацією були враховані пропозиції та доповнення до обласної програми сприяння розвитку інститут громадянського суспільства Кіровоградської області на 2012-2015 роки («Громадянин-2015») та внесено зміни до регламенту Кіровоградської ОДА, запропоновані О.Хмарою.

Результатом розгляду питання щодо створення Центру для дітей-інвалідів денного перебування є його відкриття наприкінці грудня 2011 року.

Крім цього, на засіданнях Громадської ради розглядались та приймались рішення із питань, що регулюють роботу ради – затверджено Положення про Громадську раду при Кіровоградській ОДА та Регламент роботи ради, створено за затверджено склад постійних комісій ради, план роботи на 2011 рік тощо. Налагоджено активну співпрацю із керівниками та структурними підрозділами Кіровоградської облдержадміністрації. Члени Громадської ради активно приймають участь у заходах, організованих органами влади та місцевого самоврядування. Це, зокрема, хода вишиванок, покладання квітів, участь в колегіях, круглих столах.

Окремо варто відзначити роботу членів Громадської ради в складі постійних комісій. Так, постійна комісія з питань освіти, культури, туризму, спорту, у справах сім’ї, дитячої, молодіжної політики та європейської інтеграції( голова комісії С.Скалько) активно включилась в роботу по створенню освітніх округів в області. На засіданнях комісії піднімались питання створення Центру реабілітації для дітей-інвалідів денного перебування, питання громадянського виховання у закладах освіти області; обговорювались підсумки дитячого оздоровлення та розглядалось звернення обласного комітету профспілки працівників культури у зв’язку з порушенням органами виконавчої влади та місцевого самоврядування Регіональної угоди про співпрацю тощо. В даний час комісія продовжує відслідковувати розвиток подій по створенню Центру реабілітації для дітей-інвалідів денного перебування. Комісія активно приймала участь в акції «Відкрий серце і подаруй любов дітям»,культурно-мистецьких заходах до Покрови та в «Іграх патріотів на Кіровоградщині».

Постійна комісія з питань гласності, свободи слова, розвитку інформаційного суспільства, національностей, релігії, захисту конституційних прав та боротьби з корупцією (голова комісії О.Хмара) 24 травня 2011 року за ініціативи заступника голови Громадської ради Віктора Іванова розглянула інформацію щодо організації роботи пунктів прийому з металобрухту.

Під час виїзного засідання у Вільшанський район особливу увагу було приділено ходу розслідування злочину, який стався в ніч з 17 на 18 січня 2010 року, а саме: викраденню більше, ніж 200 експонатів з єдиного в Україні українсько-болгарського музею та обставинам зникнення 200-тонного залізного мосту через річку. Виклавши свою думку щодо проблем охорони пам’яток історії, рекомендувала на одному із засідань районної державної адміністрації або сесії районної ради розглянути питання про стан забезпечення охорони експонатів районного українсько-болгарського історичного музею ім. І.Гуржоса.

За участю запрошених експертів з м. Львова організовано і проведено експертну дискусію щодо практики застосування механізму юридичної відповідальності публічних службовців на теренах Кіровоградської області із дослідженням питання реалізації норм про притягнення до юридичної відповідальності публічних службовців та відшкодування шкоди, завданої органами влади.

Крім того, відповідно до затвердженого графіка, членами постійної комісії проводиться прийом громадян та представників громадських організацій, розглядаються їх звернення та пропозиції.

Постійна комісія з питань екології та земельних відносин (голова комісії О.Завітневич)

25 жовтня 2011 року  провели засідання за участю радника голови обласної державної адміністрації М.Сухомлина, представників СЕС, управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації та інших членів робочої групи з вивчення радіаційно-екологічної ситуації в області та впливу іонізуючого випромінювання на стан здоров’я населення, яка утворена розпорядженням голови Кіровоградської ОДА.

На засіданні обговорювали радіаційно-екологічну ситуацію в області, вплив іонізуючого випромінювання на стан здоров'я населення. Під час засідання обговорювалось питання неналежного виконання умов угоди про соціальне партнерство, яка передбачає підтримку з боку Інгульської шахти Державного підприємства "Схід ГЗК" для виконання комплексу робіт з екологічного оздоровлення та покращення життєвого середовища населеного району міста Кіровограда де відбувається видобування уранової сировини.

Постійна комісія з питань підприємництва, регуляторної політики, соціально-економічного та інноваційно-інвестиційного розвитку (голова комісії О.Надутенко). Комісія проводила свою роботу  у форматі круглих столів, на яких обговорювались питання умов отримання кредитів, застосування спрощеної системи оподаткування, іонізація в промисловості. Членами комісії написані та опубліковані статті в місцевих ЗМІ.

Були організовані та проведенні робочі зустрічі з керівництвом Критого ринку, з керівником парламентського комітету з питань підприємництва Королевською Н.Ю., з представниками Державної податкової інспекцією щодо роз’яснень положень Податкового кодексу (кількість учасників понад 400 чол.),Проведено два консультаційні тренінги з пенсійним фондом «Пенсійна реформа та сплата єдиного соц. внеску».Організовано робочу зустріч з Новоукраїнським міським головою Корінним О.О.,  завідуючою відділом економіки та розвитку інфраструктури РДА Стецюренко В.О. та головою Громадської ради при РДА Козловською Т.М. Намічено план спільних дій при підтримці органів влади та самоврядування.

Крім того, Голова Громадської ради, відповідно до покладень на нього завдань та в межах свої повноважень також проводив роботу щодо зміцнення іміджу та підвищення статусу Громадської ради при Кіровоградській обласній державній адміністрації. Так, 01 липня 2011 року було підписано Меморандум про співпрацю із Кабінетом Міністрів України.

26 липня 2011 року відбулась нарада-семінар голів громадських рад при органах виконавчої влади та місцевого самоврядування Кіровоградської області. Організатором даного заходу виступила Громадська рада при Кіровоградській обласній державній адміністрації.

Ключовим питанням наради стало обговорення створення Координаційної ради та підписання Меморандуму про співпрацю голів громадських рад при органах виконавчої влади та місцевого самоврядування Кіровоградської області.

9 вересня 2011 року відбулося засідання Координаційної ради голів Громадських рад регіонів України, яке проходило у м. Донецьку. Основною метою зустрічі було напрацювання скоординованої позиції громадських рад з наступних питань:

1. Співпраця Громадських рад регіонів з Кабінетом Міністрів України.

2. Внесення змін до Постанови КМУ № 996.

3.  Підготовка зустрічі Координаційної ради голів Громадських рад регіонів України з Прем’єр-міністром України.

За результатами засідання було затверджено Меморандум про співпрацю з Кабінетом Міністрів України та Регламент Координаційної ради голів громадських рад.

У засіданні взяли участь більше 40 представників Громадських рад при облдержадміністраціях, державній адміністрації м. Севастополя, Секретаріату КМУ, Донецької ОДА та обласної ради, інститути громадянського суспільства Донеччини.

5 – 6 жовтня 2011 року в Ужгороді підписані Меморандуми про співпрацю між Громадськими радами, створеними при Закарпатській, Львівській та Кіровоградській обласній державній адміністрації.