Кропивницький, Україна adm.iscm@gmail.com

Висновки аудитів

Сучасні інструменти розвитку

Дія.Бізнес — національний проєкт із розвитку підприємництва. Він має 2 складові: онлайн — 1 stop shop для підприємця business.diia.gov.ua та офлайн — мережу центрів підтримки підприємців разом із консалтинг-зонами, які будуть побудовані в усіх регіонах України. Це спрямовано не так на цифровізацію, як на підтримку бізнесу.

Цифровізація є інструментом, щоб спрощувати реєстрацію, звітність, ведення бізнесу та усувати корупційні складові. Перший центр підтримки підприємців було відкрито у місті Харків 01.07.2020 за адресою: Харків, вул. Сумська, 65. Другий центр підтримки підприємців відкрито у місті Миколаїв 09.11.2020 за адресою: Миколаїв, вул. Шевченка, 59/3.Третій центр для студентів у КНУ імені Тараса Шевченка відкрито за адресою: Київ, вул. Васильківська, 90А. Четвертий — у пілотному форматі — консультаційний стенд. З 1 березня 2021 року працює консультаційний стенд Дія.Бізнес у Черкасах за адресою: Черкаси, бульвар Тараса Шевченка, 145 (ТРЦ Plazma, 2 поверх). П’ятий центр відкрився 11 червня 2021 року — центр підтримки підприємців в місті Одеса за адресою: Одеса, вул. Грецька, 1а. Шостий центр відкрито в місті Полтава. Центр Дія. Бізнес у Полтаві розташований у будівлі спільно з Дія Центром за адресою: Полтава, вул. Соборності, 45а. Технічне відкриття центру — 30 серпня 2021 року. Сьомий центр відкрито в Ужгороді 15 вересня 2021 року за адресою: Ужгород, вул. Університетська, 14. 

Вони стають так званими платформами, де проводяться спільні зустрічі та реалізуються проєкти, відбувається взаємодія всіх секторів. Онлайн та офлайн профільні тематичні консультації надаються безкоштовно партнерськими організаціями Мінцифри та консультантами центрів підтримки підприємництва у містах. Консультанти — компетентні експерти, які представляють приватний, громадський та державний сектор з досвідом ведення бізнесу понад 3 роки або з досвідом роботи з бізнесом. Консультанти надають консультації у межах заявлених напрямів та своєї компетенції на волонтерських засадах. Хелпери центрів підтримки підприємців у містах забезпечують проведення первинних консультацій для підприємців онлайн на веб-сайті та офлайн в консалтинг-зонах, рекомендують клієнтам отримати інші види профільних тематичних консультацій. 

Щодо громадських організацій, то для них наразі розробляють проект Взаємодія. Наприклад, конкурс від Міністерства молоді вже відбувається на цій платформі. Не потрібно подавати паперові варіанти документів, а можна в сучасній формі подат заявку. Поки що представлені конкурси від урядових програм, але в майбутньому це все розвиватиметься. Плануються навчальні курси для громадських організацій (ГО) та швидша подача пакету документів на конкурси. Серед труднощів виділяються ті, що багато хто не готовий або не має можливості, достатніх знань придбати смартфон, перейти з кнопкового телефону на більш сучасний. Якщо молодь до цього звикає простіше та швидше, то старшому поколінню це зробити складніше. Деякі громади, наприклад, зовсім не користуються електронною поштою. Необхідно вирівнювати цей рівень. Щоб досвідчені ГО навчали тих, кому необхідні знання та навички, оскільки багато регіонів до цього не готові.

Володимир Орос,
керівник Добропільського центру молоді
ДОБРО (Донецька область),
консультант в Дія.Бізнес І Одеса

Матеріал взято із “НДО-Інформ” №2(61), 2021