Кропивницький, Україна adm.iscm@gmail.com

Висновки аудитів

РОБОТА З ГРОМАДСЬКІСТЮ: досвід Приютівської ОТГ

Інтерв'ю з Іриною Чемерис, заступницею селищного голови в Приютівської об'єднаної територіальної громади

- Як ви співпрацюєте з громадськістю?

Коли створилася громада, ми зрозуміли, що доведеться приймати багато рішень, в т.ч. і не дуже популярних, тому без комунікацій з громадянами – безпосередніми учасниками цього процесу, обійтися дуже важко. На жаль, люди звикли, що рішення приймають за них, і тому відповідають за наслідки теж не вони. Тому для нас очевидним стало залучення громадян до співпраці, а отже і прямої причетності до того, що відбувається в громаді.

Для цього ми використали декілька інструментів: створили сайт громади та сторінку громади в соціальних мережах, де можна ставити питання і отримувати відповіді, електронні звернення до посадовця, почали залучати громадськість до обговорення важливих питань: стратегії розвитку громади чи освіти, проведення важливих заходів. Для цього проводили збори, зустрічі, тренінги. Стали випускати раз на місяць власний інформаційний бюлетень. Також з цього року започаткували програму соціальних ініціатив з бюджетом у 200 тис. грн., завдяки якій кожен мав можливість зреалізувати свої ідеї у формі проектів.

- На скільки ми знаємо, у Приютівській ОТГ є молодіжна рада, яка реалізує багато ініціатив. Чи допомагає її діяльність владі?

Так, звичайно, допомагає. Ми всі є учасниками процесу створення нашої громади і активність молоді якраз і є тим індикатором, що їм цікаво. Робота нашої молодіжки більш направлена на збереження екології, тому ми дуже їй вдячні за ініціалізацію заходів по прибиранню територій, збереженню довкілля.

Наприклад, член молодіжної ради Аня Данилова була одним із переможців конкурсу соціальних проектів, багато раз члени молодіжної ради приймали участь у заходах селищної ради і як глядачі, і як волонтери, за що ми їм теж дуже вдячні.

-Як влада підтримує молодь?

Спеціальних програм підтримки молоді у нас поки що не має, але є інші, в яких активними учасниками виступають мешканці громади від 14 до 35 років. Наприклад, це освітянська програма, згідно якої обдарованим учням старших класів щомісячно виплачується стипендія селищної ради.

- «Конкурс соціальних проєктів» - на яких засадах ви підтримуєте громадськість? На вирішення яких проблем направлені проєкти та які є в пріоритеті?

«Програма підтримки ініціатив жителів Приютівської ОТГ» була направлена на активізацію та залучення громадян до визначення пріоритетних напрямків розвитку та вирішення проблем населених пунктів громади. Для реалізації проєктів передбачалося з місцевого бюджету 200 тис. грн, а один проєкт не більше 100 тис. грн. До конкурсної комісії надійшло 22 заявки. Самими активними виявилися жителі сіл Протопопівки та Войнівки. В результаті перемогли 5 проєктів. Пріоритетом були проєкти, які мали продовження в часі та беніфіціарами, яких була велика група населення. Основна кількість проєктів була подана від працівників закладів культури, тому і тематика очевидна - на розвиток відповідної галузі. Наприклад, створення лялькового театру, кінозал під відкритим небом, придбання синтезатора для гуртка вокального співу. Крім того, були підтримані проєкти по облаштуванню зони відпочинку біля річки та облаштування спортивного майданчику.

- Які з інструментів громадської участі є найбільш ефективними у вашій громаді?

Думаю, що найбільш вдалим залишається громадські обговорення. Це хоч і не новий інструмент, але принцип «очі в очі» діє безвідмовно. Ми пройшли багато обговорень і хоча на деяких було зовсім не легко, проте консенсусу досягти вдалося. І це та практика, коли живе спілкування додає в розвитку обом сторонам. Наприклад, ми проводили громадські обговорення щодо Стратегії розвитку громади. Від населення надходило багато пропозицій і зауважень. По деяких населених пунктах відбувалися бурхливі обговорення, але як наслідок - частина пропозицій була врахована, частину змінено, тому при затвердженні на сесії, Стратегія пройшла «на ура»!

Спілкувалася Анастасія Шевченко, асистент проєктів ІСКМ

Матеріал взятий із видання: Інструменти громадської участі: досвід експертів