Висновки аудитів

Механізми участі у діяльності молодіжної ради *

Друк
Громада та влада
Перегляди: 456

Ще 5 років тому, поняття «механізми участі» не було мені знайомим, а сьогодні – це те, чим я живу і завдяки чому міняються маленькі громади. Як показує європейський досвід, розширення прав громадян на те, щоб відігрівати роль у прийнятті рішень не лише через обраних представників, але й через різноманітні механізми дозволяє враховувати думку та інтереси громадян в процесі формування політики та наближає їх до демократичного процесу.

І саме реформа децентралізації значно розширила повноваження місцевої влади, водночас надавши можливості місцевим мешканцям брати активну участь в житті своєї громади. І я такою можливістю активно скористалася.

Все почалося зі створення консультативнодорадчого органу Молодіжна рада при Печеніжинській ОТГ та обрання мене головою цієї громадської молодіжної ради. Наша громада була однією з першопрохідців нелегкого шляху децентралізації, так само і ми, команда молодих людей, тільки вчилися використовувати інструменти участі. Звісно, не все виходило, були помилки, були розчарування, але більше було бажання рухатися вперед і змінювати те місце, де ми живемо на краще.

На цьому шляху пізнання та вмілого користування механізмами участі мені дуже щастило, бо на ньому я зустрічала хороших людей та неймовірних професіоналів. Я мала в кого вчитися і це давало сили робити нашу молодіжну раду щораз сильнішою.

Однозначно можу сказати, що механізми участі працюють і хорошим прикладом цього є наша громада, яка нещодавно отримала 1 місце в конкурсі «Громада участі» і також здобула перемогу у номінації «Консультативно-дорадчі органи». Конкурс проводився в рамках співпраці громад з Програмою DOBRE та мав на меті відзначити громади на Прикарпатті за найкращі практики використання механізмів участі.

За час діяльності Молодіжної ради вдалося зробити чимало. Місцева молодь не лише організовує заходи для населення та втілює громадські проєкти, але й безпосередньо впливає на прийняття рішень. Молодіжна рада розробила Програму розвитку місцевої молоді, приймає участь у розробці та впровадженні проєктів рішень, розвиває неформальну освіту та розкриває можливості для хлопців і дівчат.

Особливим досягненням стала перемога у конкурсі Кращі практики молодіжної роботи 2019, де створення молодіжного громадського простору ввійшло в 10-ку кращих практик в Україні.

Створення молодіжних просторів в громадах – це чудова практика створення комунікативних майданчиків, місць, де молоді люди можуть навчитися новому, проявити себе, де народжуються нові ідеї.

Два роки поспіль в рамках проєкту «Голос громади в місцевому самоврядуванні» Молодіжна рада проводить Атестацію депутатів місцевої ради. Оцінювання відбувалося за такими критеріями: відвідування сесій, звітування перед громадськістю та ведення особистого прийому громадян. Тут ми використовували такий механізм як інформаційні запити до органів місцевого самоврядування, де отримали всю інформацію про роботу депутатського корпусу, проаналізували, підготували матеріал з інфографіками та представили на засіданні сесії. Моніторинг виявив і значною мірою вирішив ключові проблеми з прийняттям рішень, коли невідвідування сесій не дозволяє громадам приймати потрібні рішення. Після обговорення прояснився механізм обміну інформацією між депутатами і виконавчими органами. З’явилася практика подачі від депутатів інформації на сайт громади. Підвищився рівень зацікавленості депутатів у діяльності ради: активізувалась участь у обговоренні проєктів рішень, ініціюванні рішень ради, що вирішують місцеві проблеми.

Моніторинг покращив комунікацію місцевих депутатів з виборцями на округах, депутати почали звітувати. Завдяки активній участі у процесах прийняття рішень, можна змінюватися, змінювати свою громаду, а не чекати, коли це зроблять інші. Можна скільки завгодно говорити про недоліки, про те, що ще не зроблено і що ще треба зробити. А можна просто брати і робити це, постійно, щодня, крок за кроком рухатися до громади своєї мрії. І я щаслива, що є люди , які теж так думають і щоденно працюють над тим, щоб наше життя ставало все кращим.

Марія Козьменко, молодіжна рада Печеніжинської ОТГ Івано-Франківської області, випускниця проєкту ІСКМ «Школа громадської участі-4»

* Матеріал взятий з бюлетеню “НДО-Інформ” №2(59)

**Видання здійснене за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні (м. Київ). Відповідальність за інформацію, наведену у матеріалі, несуть автори.