Кропивницький, Україна adm.iscm@gmail.com

Висновки аудитів

Механізми громадської участі. Досвід Приютівської ОТГ*

Механізми громадської участі. Досвід Приютівської ОТГ Приютівська селищна об’єднана територіальна громада була утворена рішенням сесій місцевих рад у 2017 році. Перші вибори були призначені на жовтень 2018 року, тому фактично, повноцінно жити і працювати, як об’єднана громада, ми почали з 2019 року.

В одну громаду об’єдналося п’ять сільських і одна селищна рада. Всі населені пункти різні за фінансовими можливостями та наявністю інфраструктури, складом і чисельність населення, громадською активністю.

Процеси децентралізації передбачають активну участь місцевого населення у прийнятті рішень, що стосуються життя і розвитку громади. На сьогодні у громаді працюють різні інструменти, що сприяють громадській участі: створено офіційний сайт Приютівської громади, на сайті є можливість звернення до посадовців та створення електронної петиції, залучено жителів до написання Стратегії розвитку Приютівської ОТГ 2019 – 2023 рр., забезпечено участь жителів у громадських слуханнях, впроваджено Конкурс ініціатив жителів громади, підтримуються місцеві активності.

В зв’язку з поширенням корона вірусної інфекції набули поширення онлайн-голосування та онлайн-обговорення. Але на початку була зовсім інша ситуація. Люди не розуміли, що їм дасть об’єднання, навіщо брати відповідальність на себе, не вірили у зміни на краще, та не сподівалися, що влада буде дослухати до їхньої думки.

Коли постало питання, щодо необхідності написання Стратегії розвитку громади, документу, без якого не може існувати жодна громада, так як це – курс на майбутнє, сценарій, по якому вона планує розвиватися. Стало зрозуміло, що без активної участі громадськості не обійтися, адже такий документ, щоб він був дієвим і життєздатним, силами лише працівників селищної ради не напишеш.

Тому, було вирішено залучати до цієї роботи активних членів усіх населених пунктів, що входять до складу громади. Активістами було проведено опитування місцевих мешканців, з метою виявлення проблемних питань, які потрібно було першочергово вирішити в громаді, що б хотіли бачити жителі у себе в населеному пункті, а також вивчали можливості залучення місцевих жителів до активностей та реалізації проектів.

Коли Стратегія розвитку громади була готова у кожному старостинському окрузі були проведені громадські обговорення, з метою погодження стратегічних цілей розвитку Приютівської громади та внесення правок і пропозицій до технічних завдань.

У 2020 році вперше в громаді було прийнято «Програму підтримки ініціатив жителів Приютівської ОТГ», із загальним фондом – 200 тис.грн. Головною метою було посилення впливу громади на якість життя у населених пунктах Приютівської об’єднаної територіальної громади, підвищення відповідальності громадян за розвиток та збереження інфраструктури, покращення соціального, культурного та екологічного становища сіл; активізація та залучення громадян до визначення пріоритетних напрямків розвитку та вирішення найважливіших проблем населених пунктів громади.

В рамках Програми було проведено конкурс місцевих ініціатив, на який подали 22 заявки, з них 5 членами конкурсної комісії було визнано переможцями. На листопад місяць реалізовано такі ініціативи: «Облаштування зони відпочинку по вул. Межевій, біля річки», «Розвиток лялькового театру для дітей Приютівки «Казка наяву», «З музикою в серці», «Кінотеатр під відкритим небом».

Слід відмітити, що серед заявок, що не були підтримані в рамках конкурсу, одна вже реалізована силами жителів с. Головківка самостійно, інша буде реалізована за рахунок місцевого бюджету за участі жителів с. Войнівка до кінця року.

За допомогою онлайн-голосування на сайті громади було визначено переможця конкурсу на створення логотипу, який став брендом Приютівської об’єднаної територіальної громади.

Таким чином застосування інструментів громадської участі сприяє налагодженню конструктивної співпраці та довіри між громадянами і владою, підтверджує відкритість місцевої влади для громадян. Дозволяє врахувати думки та пропозицій місцевого населення у вирішенні пріоритетних завдань розвитку громади, підтримує комфортний та прогресивний імідж Приютівської ОТГ.

Марина Дячук, провідна спеціалістка відділу розвитку територій Приютівської селищної ради Кіровоградської області, випускниця проєкту ІСКМ «Участь через залучення»

* Матеріал взятий з бюлетеню “НДО-Інформ” №2(59)

**Видання здійснене за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні (м. Київ). Відповідальність за інформацію, наведену у матеріалі, несуть автори.