Кропивницький, Україна adm.iscm@gmail.com

Висновки аудитів

Управління конфліктами у громаді *

DSCN2461В сьогоднішній ситуації розвитку країни, різноманіття політичних партій, активних процесах децентралізації, міграції населення, різних мов та культур, швидкості розповсюдження інформацій, виборів у різні гілки влади, економічних перетворень, конфлікти у громаді неминучі. Представники громадської організації «ФЛОКС» (ГО «Флокс»), яку було створено активними та небайдужими людьми, які є внутрішньо – переміщеними особами, намагаються внести свій вклад в розвиток громади м. Новий Буг Миколаївської області, залучаючи людей до вирішення тих чи інших питань або проблем спільними зусиллями.

Члени організації постійно вдосконалюють свої знання з питань розвитку громади шляхом участі у навчальних програмах з необхідної тематики, щоб потім передати досвід та навчити інших активістів. У червні 2019 року у м. Новий Буг Миколаївської області було проведено тренінг з розв’язання, попередження та вирішення конфліктних ситуацій у громаді. Ініціатором проведення тренінгу виступила ГО «Флокс», яку очолює Ольга Дябло і яка також стала сотренером на заході.

Попередньо, Ольга Дябло пройшла тренінг для тренерів (ТоТ), який був проведений в рамках проекту Інституту соціокультурного менеджменту (ІСКМ) «Школа громадської участі-4» і має необхідні знання для організації та проведення тренінгу. Для фінансування даного заходу і обґрунтування актуальності його проведення, представники ГО «Флокс» звернулися в UNHCR Управління Верховного комісара ООН у справах біженців та їх прямого партнера на Півдні України (м. Одеса) THE TENTH OF APRIL.

Прохання було почуте і тренінг був профінансований. Всі моменти були враховані: компенсація проїзду учасникам тренінгу, забезпечення проживання в готелі для учасників з сіл, харчування, дидактичні матеріали і канцелярія, зарплата тренерам. Місцем проведення тренінгу була визначена Центральна бібліотека, з якою ГО «Флокс» тривалий час співпрацює (і, власне кажучи, співпраця розпочалася завдяки знанням, які були отримані на тренінгах ІСКМ). Програма заходу протягом двох днів була насичена, тренінгові сесії відрізнялися одна від одної, проводилися різні енерджайзери з тематики тренінгу для налаштування для подальшої роботи.
DSC_0054

Учасники знайомилися, ділилися очікуваннями, побоюваннями, активно працювали в групах. По результатам тренінгу, члени громади дізналися: – про ознаки та стадії конфлікту; – стратегії поведінки у конфліктах; – власні стратегії поведінки у конфліктах; – прийоми активного слухання; – методики аналізу конфліктів.

Також, члени громади навчилися: – бачити у конфлікті можливості; – ефективно вести спілкування; – дивитися на проблему з різних точок зору; – розуміти мотиви сторін; – розділяти факти та судження, краще знаходити рішення за принципом «виграв виграв». По завершенню заходу всі присутні поділилися враженнями, своїми емоціями, також учасниці та учасники отримали сертифікати про завершення тренінгу з управління конфліктами в громаді. ГО «Флокс» продовжує свою активну діяльність на території м. Новий Буг Миколаївської області. Слідкуйте за новинами на сторінці організації у мережі Facebook – Громадська організація «Флокс».

* – Інформаційний бюлетень “НДО-Інформ” №1(57), 2019

Ольга Дябло, голова ГО «Флокс»

ІСКМ