Кропивницький, Україна adm.iscm@gmail.com

Висновки аудитів

Справа співвласників *

Всіх в тому чи іншому обсязі цікавить питання власності. Не завжди його розуміють в повному обсязі, особливо співвласники багатоквартирних будинків. Сьогодні в Україні відбувається процес зміни форми управління багатоквартирними будинками (БКБ). Існує думка, що висотні будинки часто виступають джерелами депресії містян. В них концентрується величезна кількість людей (в одному будинку часом можна поселити жителів кількох сіл), це впливає на стиль відносин між ними. Такий тип житла продукує емоційну роз’єднаність людей, сприяє розвитку безособових, холодних контактів між людьми.

У цьому світі (який стали називати «кам’яними джунглями»), незважаючи на багатолюдність, людина починає відчувати себе самотньою і беззахисною. Один із наслідків – порушення прав людини при отриманні житлово-комунальних послуг та неспроможність їх вирішити разом. Щоб впливати на такі ситуації, громадська організація «Наш дім – Слов’янськ» розробляє і пропонує «кейси» з типовими ситуаціями порушень прав власника житла. Кейси, є найбільш регламентованою формою передачі досвіду.

 

При вивченні «кейса» створюються умови для осмислення свого права власності. Наша організація використала в своїй роботі методичний інструментарій ГО «Інститут соціокультурного менеджменту» (ІСКМ). Розглядаємо шляхи і способи побудови відносин з управителями, органами місцевого самоврядування. При виникненні питань типу - «для чого вам це потрібно?» - звертаємо увагу на прості практичні мотиви, підтримуючи інших – ми допомагаємо собі, допомагаємо об’єднатись для вирішення проблем конкретного будинку щоб Ви, як співвласники відчули на собі можливість ефективно управляти своїм майном і розвиватися. З часом, маючи досвід розвитку власного будинку, може з’явитися інтерес і до розвитку всього міста під назвою Слов’янськ, який є нашим загальним будинком, як і країна Україна. Наша організація вже має досвід у цій сфері і ми готові до співпраці.

Проект «Справа співвласників» здійснюється з метою допомоги різним категоріям мешканців будинку усвідомлювати і напрацьовувати шляхи для вирішення актуальних проблем життя будинку; задоволення інтересів співвласників БКБ як невід’ємної складової громади міста. Цільовою аудиторію проекту є співвласники багатоквартирних будинків міста Слов’янська. Кількість учасників – 400 осіб. Проект реалізується на базі ГО «Наш дім – Слов’янськ». У якості центрів локальної активності розглядаємо подвір’я житлових будинків, де здійснюється процес нашого супроводу. Аналізуючи ситуації, напрацьовуємо спільні рішення щодо залучення мешканців до співпраці з приводу побудови належних відносин власності в багатоквартирних будинках. Впроваджуємо місію – розвиток небайдужих громадян для якісних змін у місті. Захід проходив і проходить поетапно:

1. Вивчали потреби, пов’язані з необхідністю переосмисленню управління своїми будинками (наприклад, влаштовували тематичні заходи «День нашого двора»).

2. Шукали небайдужих людей та розмовляли з ними про необхідність об`єднання для вирішення нагальних проблем як будинків де вони мешкають так і міста в цілому.

3. Надаємо супровід тим, хто вже це зрозумів, вибудовує договірні, правові відносини, наводять в будинках порядок, підтримують в належному стані конструкції.

4. Пояснюємо тим, хто досі чекає на депутатів, якогось «дядю», які нібито прийдуть і просто так допоможуть будинку, обґрунтовуємо чому цього не варто робити. Показуємо, як укладати договір про надання послуги з управління багатоквартирним будинком. Це не простий етап, тому, що більшості чомусь постійно щось заважає. Найпоширеніша відповідь – це відсутність часу, тому - намагаємось «підштовхнути» людей до способів вирішення болючих питань з погляду на те, а що буде далі?! Бо події останніх років доказують вірність ствердження – якщо ми не користуємось своїми правами, то ними активно користується хтось інший.

5. Орієнтуємо на активну участь у вирішенні проблем управління БКБ. Саме тому шукаємо способи вирішення проблеми, в тому числі долаючи проблеми комунікації між людьми, не «смакуючи» причини бездіяльності ледачих співвласників. Тим самим привчаємо мешканців до відповідальності за своє загальне майно. Саме для кращого спілкування одного з одним, з представниками громадських об`єднань, влади, громадян з активною життєвою позицією для вирішення нагальних проблем та розвитку і була започаткована ідея про осмислення прав співвласника. До неї може приєднатись кожний, хто готовий активно співпрацювати, по мірі можливості. 

6. Спілкуючись зі співвласниками акцент робиться на комунікативну сторону, а саме - обмін інформацією зі споживачами житлово-комунальних послуг, про форми управління будинком, про те як є, і як повинно бути за законодавством. Перед набуттям чинності Закону України «Про житлово-комунальні послуг» якомога більше поширювали інформацію про нові правила. Були розглянуті: моделі організації договірних відносин з надання житлових послуг; модель організації договірних відносин співвласників багатоквартирного будинку шляхом голосування на загальних зборах; порядок прийняття рішень співвласниками і укладання договору.

В результаті роботи над даним питанням ми акцентували увагу учасників проекту на таких моментах:

1. Договори про утримання будинку, що були укладені до введення в дію (до 10 червня 2018 року) Закону «Про житловокомунальні послуги» зберігають свою силу до укладення договору з управителем. При цьому, в Законі чітко прописано, що договори продовжують діяти саме до моменту укладення договору з управителем. Тому наголошуємо на можливості укладання договору на кожний будинок, чого раніше не було. Звертаємо увагу на додатки договору, які є невід’ємною його частиною відповідно до Правил надання послуги з управління багатоквартирним будинком та Типового договору про надання послуги з управління багатоквартирним будинком (Постанова КМУ №712 від 05.09.2018р.). А саме це: додаток 4 «Вимоги до якості послуги з управління будинком»; додаток 5 «Кошторис витрат на утримання будинку та прибудинкової території».

2. Органи місцевого самоврядування (ОМС) втратили повноваження щодо затвердження тарифів на утримання будинків, а отже за такими договорами не може бути підвищено вартість утримання будинку.

3. Існує можливість для виконавчого органу місцевої самоврядування провести конкурс на призначення управителів для багатоквартирних будинків, в яких до 1 липня 2016 року співвласниками не було прийнято рішення про обрання форми управління (створення ОСББ або самостійно обрано управителя). Робота в рамках цього проекту мала декілька складних частин. Про одну з них ми згадували – це пасивність людей, інша ж - це певна складність предмету - власне, нових форм роботи з власністю. Необхідно було вивчити закони, отримати розуміння теми, пояснити це людям. Мали епізоди боротьби з конкурентами, адже управління будинком – це і бізнес також. Проект було сприйнято активною частиною співвласників з розумінням, увагою та усвідомленням необхідності дій.

Методичні матеріали ІСКМ стали у нагоді, коли ми аналізували рівні активності громадян – співвласників. Вийшло, що співвласники - це ті ж споживачі, які охоче використовують різні форми участі у громадському житті, долучаються до громадської діяльності тоді, коли це відповідає їх потребам чи інтересам. В своїй роботі ми залучали громадських діячів, які ставили суспільні інтереси вище індивідуальних, керувались потребою громадської діяльності, знають проблеми співвласників та шляхи їх вирішення.

Згадуючи класифікацію Шеррі Арнштайна, яку засвоїли на тренінгах ІСКМ з децентралізації, проводили «терапію» інформування, консультуючи на підставі законодавства, враховуючи думки про партнерство з налаштуванням на подальші процеси супроводу щодо взаємин співвласників з владою. Використовували консультації з громадськістю, мітинги, брали участь у круглих столах, інформаційних зустрічах, загальних зборах громадян за місцем проживання, де методично доводили правові «делікатеси» і можливості подолання бар’єрів влади. Під час підготовки і проведення проекту використовувалися різні засоби комунікації (газету «Славянскиеведомости», групи у Facebook та сторінки локального спрямування, зустрічі, інформування, консультації ініціативних груп для проведення інформаційних та установчих зборів, їх супровід). Наша організація наголошує - у кожного є право і можливості бути не просто мешканцями, а справжніми господарями своїх будинків, створювати ментальність власника, розпочинати об’єднання на простих рівнях.

* – матеріал із видання Навчання, яке веде до розвитку громад: Досвід двох освітніх проектів Інституту соціокультурного менеджменту

 

Фьодор Руденко,

ГО «Наш дім – Слов’янськ»,

м. Слов’янськ Донецька обл.

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

 

ІСКМ