Висновки аудитів

Визначено головну проблему децентралізації на Олександрійщині

Друк
Громада та влада
Перегляди: 18961

 

Як використати децентралізацію для розвитку громад та яка роль реформи в процесі Європейської інтеграції - це та багато іншого було обговорено на круглому столі “Європейський погляд на зміни в громадах” 28 липня 2017 року в Районному будинку культури м. Олександрія Кіровоградської області. Захід проводився Інститутом соціокультурного менеджменту в рамках проекту «Інформаційна підтримка реформування місцевого самоврядування» за фінансової підтримки Європейського Союзу в межах проекту «Просування реформ в регіони», що реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій у співпраці з «Європейською правдою».

У заході взяли участь 13 громадських активістів Олександрійщини. Жваві дискусії, підтримка та логічні ремарки від учасників — саме так можна описати захід.

Наразі громада переживає складний процес впровадження реформи децентралізації. Багато людей дезорієнтовані, інформація, якою вони володіють поверхнева. Місцеві ЗМІ, влада надають лише малу частку новин, які насправді потрібно знати людям про реформу. Недоліком є те, що все частіше реформа зосереджується лише на фінансовому аспекті, оминаючи соціальний та культурний.

Як зазначив Лев Абрамов: “Реформи робляться, в кращому випадку для людей, але без їх участі. Чи фатальна ця ситуація — ні. Є певний інструментарій та механізми, які здійснювати процес децентралізації таким чином, щоб це не шкодило людям, не заважало владі реалізовувати реформу. Ми часто забуваємо, що головним капіталом є не кошти, не землі, а люди. З прикладу інших країн, там, де є розвинутий соціальний капітал, люди живуть значно краще”.

Варто окреслити наступні думки громадських активістів:

- Люди не зовсім розуміють нащо ці реформи, що вони дадуть людям. Люди почули “децентралізація”, “податковий кодекс”, “земельна реформа” і думають “а що ми з цього будемо мати”. Практично, люди не знають з чого почати, що це таке і з чим його “їсти”. Сьогодні люди взагалі не чують, що відбувається.”

- Питанням децентралізації, мабуть, більше цікавляться журналісти в нашому місті. Більшість людей не дуже орієнтується, що це таке. Дуже багато інформаційного сміття, яке лунає на багатьох каналах. Дуже багато негативу, дуже мало раціональності.

- “Хочу сказати, що дійсно провал децентралізації може полягати в тому, що населення не готове, не проінформоване. На мою думку, державні органи самі були не зацікавлені у цій реформі. Тому що інформаційної кампанії як такої не було. Цей конфлікт, що існує сьогодні є результат того, що з людьми не працювали....Мені дуже хочеться не як політику, а просто як громадському діячу зайти зараз в будь яке село Олександрійського району і розповісти про процес об’єднання. У зв’язку з подіями, що відбулися у селі Войнівка Кіровоградської області, я думаю люди вже готові нас почути.”.

- “Ми спілкуємося з людьми нашого району, так от вони дуже бояться того, що заберуть землю, закриють школи, дитячі садки, тобто, що люди нічого не матимуть”.

Також піднімалося питання щодо діяльності закладів освіти та культури в умовах децентралізації “що буде далі?!”. Наприклад, пролунала думка, щоб створити на базі закладів культури громадсько-консультативні центри інформування громадян про реформу, де б пояснювали людям складні речі доступною мовою, стирали існуючи непорозуміння й розповідали про можливі шляхи, зиски, плюси/мінуси реформи.

Підсумовуючи круглий стіл у м. Олександрія, найбільшою проблемою є недостатнє інформування населення про децентралізацію, малий відсоток залучення громадян до вирішення питань реформи. Даний захід допоміг визначити учасникам над чим їм варто працювати у громадах аби реформа мала успіх і забезпечила розквіт громади.