Кропивницький, Україна adm.iscm@gmail.com

Висновки аудитів

Чи можливий розквіт громади в умовах децентралізації

Все, що ми робимо у себе в громаді, все, що намагаємося зробити позитивно, ми маємо зробити за одним принципом за яким працюють лікарі – головне не нашкодь. Я практик і наша робота базується ще на одному принципі – все, що не можна вирішити по закону, можна вирішити по-людськи. На жаль, на мою думку, не всі наші закони написані так, що можна добру справу зробити.

Законодавство сьогодні не встигає за децентралізацією. Механізмів, які допоможуть «народити» регіональних лідерів не має. Тому децентралізація це ще один шанс «народити» і спробувати підготувати лідерів, надавши їм більше повноважень. Що для мене децентралізація – це зміна системи місцевої влади, яка притягне за собою і кращу освіту, і кращі послуги, і ресурси.Ми в цьому році перше, що зробили – провели конкурс міні-грантів і виділили 100 тисяч гривень на проекти. 31 березня 2017 року відбулося засідання конкурсна комісія, ми отримали 10 проектних заявок на загальну суму 240 тис. грн., а виділено тільки 100 тис. грн. Конкурсна комісія порадилася між собою і визначила, що всі проекти є дуже важливими для громади, це те, що потрібно людям. На сесії вирішено виділити ще 140 тисяч.грн. з бюджету громади і профінансувати всі 10 проектів.

Коли ми писали стратегію розвитку громади, то запрошували в комітет по стратегічному плануванню для роботи всіх, хто цього бажає. Кожен громадянин мав право бути членом цього комітету. Чотири експерти тільки спрямовували, корегували, а саму стратегію писали громадяни. Зараз вони її знають і впроваджують. Рішенням Новоукраїнської міської ради затверджено стратегію розвитку Новоукраїнської ОТГ. Термін реалізації заходів, передбачених стратегією, розрахований на 10 років. Найактуальніші завдання будуть реалізовані протягом 2017-2019 років. У нас є моніторинговий комітет, який слідкує за виконанням стратегії.

Я побачив справжню діяльність громадських організації у нашій громаді, які вміють писати проекти, думають про розвиток і націлені конструктивно. Сьогодні разом зі мною працюють у виконкомі нові люди, про яких я раніше нічого не знав. Зокрема, Білокоз Людмила Віталіївна, працює на посаді, яку ми спеціально створили — заступник голови з регіонального розвитку по залученню інвестицій. Вона за місяць написала три мікропроекти. Ще до нашої команди приєдналося багато працівників саме з числа тих, які працювали у комітеті зі стратегічного планування. Тому громада, при правильному підході, отримала набагато кращі ресурси ніж раніше. Сьогодні ми проводимо фестивалі, реконструюємо ті майданчики, на які вказують громадяни нашої громади. Шансів бути не почутими просто не має.

На жаль, у нашої громади є втрати - в зоні АТО загинуло чотири наших земляки і для увічнення їх пам’яті ми заснували Алею слави. Громада постійно дбає про сім’ї загиблих, надає їм моральну підтримку і матеріальну допомогу.

Нашу громаду торкнувся і процес декомунізації. І ми уникнули вандального знесення пам’ятників комуністичним лідерам, оскільки зносити чи не зносити вирішує вся громада, а не окрема кількість людей. Після схваленого рішення на сесії, відбувся демонтаж. Ми єдина громада в Україні, яка зняла Леніна на вимогу комуністів. Ніхто не бив, ніхто не валяв, в громаді був досягнутий консенсус. Спираючись на польський досвід, на цьому місті ми поставили пам’ятник Т. Г. Шевченко, вага якого всього 47 кг, він виготовлений із крихт мармуру (матеріали привезли з Німеччини та Польщі). Розділений на три частини пам’ятник нам надіслали «Новою поштою». Процес встановлення пам’ятнику проходив таки чином – почергово ставилася кожна частина пам’ятнику і заливалася бетоном. Даний пам’ятник обійшовся місту всього у 48 тис. 500 грн. За фінансової допомоги місцевих підприємців покладено плитку та відновлено площу біля пам’ятнику.

Ми пишаємося створенням Центру розвитку ініціатив молоді Новоукраїнської громади при РЦДЮТ «ЗОРІТ».Ініціативні люди запропонували написати проект по відновленню старого приміщення Центру дитячої та юнацької творчості, яке вже розсипалося, і відродити роботу самого Центру.Проект реалізувався, центр був повністю відновлений, зараз в ньому є все необхідне обладнання - два проектори та монітор, сучасні меблі, які трансформуються і зручні для людей з обмеженими можливостями, сучасний та якісний ремонт у стилі державного кольору. Це був перший проект, що реалізувався за кошти грантодавців.В центрі проводяться методичні засідання вчителів, громадські форуми, зустрічі гостей, навчання молоді та старшокласників. Я працюю зі старшокласниками як тренер, де розповідаю їм «що таке децентралізація, як її правильно здійснювати», також ми разом пишемо проекти. Старшокласники написали 6 цікавих проектів, самі ж своїм голосуванням вибрали один, який ми в цьому році реалізовуємо – проект «Будівництво ультрасучасного баскетбольного майданчику». Коли проект вже був детально розроблений діти, дбаючи про людей з інвалідністю, запропонували встановити на майданчику ще й огорожу і рухомі щити. Ми, дорослі, чомусь це не врахували, але потім все виправили, бо вважаємо зауваження школярів слушними! Адже ми впевнені, що цей майданчик буде заповнений і там завжди будуть люди.

Групи дітей, чиї проекти не пройшли, знають,що вони будуть реалізовані в наступному році. І це є наше майбутнє, цих дітей потрібно вчити писати проекти, розповідати як і що потрібно правильно робити. Адже вони вже не підуть голосувати за кілограм гречки, вони вже розбираються за що відповідає місцевий депутат, чи президент.

Ми облаштували місцевий центральний стадіон «Колос». Раніше на ньому вигулювали собак і люди ходили вздовж усе поле на роботу. Стадіон був переданий в оренду приватній фірмі, потім там утворився ринок. На сьогоднішній день, ми забрали стадіон у комунальну власність, у прибудові стадіону замінили вікна на металопластикові, зробили душові кімнати, відремонтували тренувальний зал для грекоримської боротьби, замінили пластикові сидіння. Стадіон реконструйовано силами соціальновідповідального бізнесу, депутатів різних рівнів, тренерів ДЮСШ та батьками вихованців. Задля приведення поля до ладу, влада купили тракторець, який косить траву, тож зараз здійснюється обкошування газону та організовано його системні полив. Активізація внутрішнього ресурсу це найголовніша позитивна реакція й перевага децентралізації — ми можемо вчити дітей, ми можемо розвивати бізнес, ми можемо розвивати громади.

У нас в місті довго не було спортивного залу. Колись спортивну школу прилаштували в приміщенні старої церкви, потім в 90-х роках, коли Україна стала незалежною, всі храми віддали назад, відтоді ми не мали спортивної школи.Тому на базі будинку культури ми створили дитячо-юнацьку спортивну школу. Сьогодні ми маємо відремонтований зал, де проводимо різні спортивні змагання. Ми провели перший конкурс на посаду директора Новоукраїнської загальноосвітньої школи I-III ступенів № 4, що відбувся 1 березня 2017 року. Кандидати представили перспективні плани розвитку школи на один та п’ять років, а також відповіли на запитання членів конкурсної комісії. Після дискусії та обговорення проектів, планів, озвучених кандидатами, шляхом таємного голосування члени комісії визначили переможця конкурсу. На сесії міської ради кандидатуру директора було погодження. В центральній частині нашого міста ми зробили Wi-Fi зони. В громаді розпочалося будівництво електростанції, реконструкція водопровідних та каналізаційних мереж, ремонт тротуарів. Ми сьогодні підтримуємо тих, хто створює ОСББ. Ті хто вже створив ОСББ отримали 50 тисяч гривень на комунальні потреби. Також в громаді є приміщення старого цегельного заводу, сьогодні ця ділянка розчищена, чекаємо на цікаві пропозиції від інвесторів.

На території нашого міста є історична пам’ятка — Млин Зігварда Варшавського. Відповідно до рішення сесії Новоукраїнської міської ради, будівля взята в комунальну власність, в минулому році (жовтень, 2016) ми провели аукціон, на якому отримали 82 тисячі гривень за приміщення і 60 тисяч гривень за земельну ділянку. Станом на сьогодні, вже є затверджений проект, що передбачає будівництво готельно-ресторанного комплексу із збереженням історичної пам’ятки.

Проект ухвалений та підтриманий Міністерством культури України. Місцевий підприємець вжерозпочав будівництво готелю – на першому поверсі буде ресторан, на всіх інших поверхах буде готель, оскільки на думку нашої громади, місту потрібен сучасних готель. Починаючи з минулого року, ми поступово здійснюємо ремонт доріг, робимо ландшафтний дизайн вулиць. Спільно із радіозаводом «Радій» (м. Кропивницький) проводимо експеримент з освітлення вулиць – ми встановлюємо енергозберігаючі світлодіодні ліхтарі. Жоден з дитячих майданчиків не поставлений комунальним підприємством. Все, що робиться без людей, без населення громади – руйнується. А все, що робиться своїми руками – служить довго. З місцевого бюджету ми не виділи ні копійки – освітлення майданчиків забезпечив радіозавод «Радій», народний депутат на день міста подарував нам дитячі майданчики, громадяни, що написали проекти по облаштуванню цих майданчиків, облаштовують їх самі. Тепер поряд з’являються столи, бесідки, проводяться родинні фестивалі. 1 квітня ми відкривали реконструйований майданчик зі штучним покриттям.

Новоукраїнська об’єднана територіальна громада має дві сільські території і місто Новоукраїнка як райцентр. За нашим спільним договором, отримані кошти ми витратимо виключно на реалізацію тих проектів, які потрібні селу. На півтори тисячі жителів, які об’єдналися з нашою громадою, ми отримали 4 млн. грн. - вони йдуть на реалізацію проекту з реконструкції приміщення столової у Мар’янопільському навчально-виховному комплексі (с. Мар’янопіль), тому що діти їли у підвалі в жахливих умовах.

Другий проект у селі Воронівка, де в одному великому двоповерховому приміщенні колишнього колгоспу буде розміщено – дитсадок (який і раніше там був, але займав дві кімнати з восьми), бібліотеку, пошту, старостат. Ми сьогодні можемо засвідчити поліпшення якості послуг, тож села, на мою думку, після об’єднання отримали тільки вигоду.

На шляху децентралізації не все йде як по маслу, є й проблеми, але наше завдання — об’єднуватися заради розвитку. Не може половина України жити в громадах, а половина - в районах. Дуже багато моїх колег сидять «на калькуляторах». Від сільських голів часто чути – «Я об’єднаюся, скільки я отримаю?». Не можна з державою «гратися в кошти». Перевага децентралізації в тому, що владу в громаді ви зробите вашою.

Матеріал підготовлено на основі виступу Олександра Корінного — голова Асоціації об’єднаних територіальних громад, Новоукраїнський міський голова, Кіровоградська область), тренер DESPRO - Швейцарськоукраїнський проект «Підтримка децентралізації в Україні».

 

ІСКМ