Висновки аудитів

Громадські ініціативи отримають підтримку по-новому

Друк
Громада та влада
Перегляди: 16048

DSC_0037Одним із базових принципів ефективного використання бюджетних коштів є прозорість конкурсні засади їх розподілу. Саме тому, 8 грудня 2016 року в Кіровоградській обласній державній адміністрації відбулося громадське обговорення проекту «Порядок використання коштів обласного бюджету для надання фінансової підтримки громадським організаціям на реалізацію проектів та заходів». Учасниками заходу стали представники громадських організацій, депутати та журналісти. Громадське обговорення було проведене за ініціативи голови Постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики при Кіровоградській обласній раді Чемерис Ірини та Віталієм Останнім, начальником управління комунікацій з громадськістю облдержадміністрації.

DSC_0022

Комісія з питань охорони здоров’я та соціальної політики при Кіровоградській обласній раді одноголосно проголосувала за те, що необхідно розробити новий порядок фінансування громадських ініціатив.

Проект нового порядку виник з декількох причин. Зокрема, аналіз  звітів використання коштів громадськими організаціями за 2014 роки із співставленням поданих проектів на фінансування за 2015 рік, спонукав до обговорення питання щодо ясності та обґрунтованості поданих пропозицій – що саме потрібно фінансувати. Оскільки більшість коштів, що надавалися були використані громадськими організаціями на оплату комунальних послуг  та матеріальних заохочень. В дусі сучасного часу більшість громадських організацій отримують фінансування за конкретно проведені заходи або реалізовані проекти і не мають таких пільг, як DSC_0026громадські організації ветеранів чи людей з обмеженими можливостями. Тому комісія вирішила змінити даний порядок і представила громадськості оновлений варіант для того, щоб було зрозуміло на що витрачаються кошти та на які категорії населення вони направлені. Згідно нового «Порядку використання коштів обласного бюджету для надання фінансової підтримки громадським організаціям на реалізацію проектів та заходів» буде існувати єдина аплікаційна форма заявки на фінансування  для всіх громадських організацій. Новий порядок надає більше можливостей громадським організаціям, зокрема, протягом року можна подавати декілька проектів на фінансування, кожна ініціатива фінансується окремо.DSC_0027

Ірини  Чемерис також розповіла учасникам заходу про те, хто має право подавати проектні заявки, які вимоги подачі, куди можуть бути використані бюджетні кошти та які нововведення були занесені до порядку.

Після представлення проекту нового порядку, учасники заходу мали можливість висловити свою думку та переживання щодо  теми обговорення. Зокрема, громадських діячів хвилювало питання фінансової підтримки організації протягом року. Організаціям надаються кошти лише на момент реалізації ініціативи, а учасників хвилювало питання як вони зможуть покрити витрати на послуги бухгалтера та персоналу організації.  Новий порядок змінює звичну систему фінансування і не дивно, що обговорення інколи доходило до жвавої дискусії.

DSC_0034Спостерігалося нечітке усвідомлення сутності написання і реалізації проектів за новим порядком у цілому. Тому на захід були запрошені представники громадських організацій, зокрема, Інга Дудник (ГО «Територія успіху»)  та Лев Абрамов (ГО «Інститут  соціокультурного менеджменту»), надали учасникам корисні поради щодо сутності проекту, які підходи, тенденції характерні у реалізації громадських ініціатив.  Інга Дудник запропонувала внесення декількох змін до нового порядку, прокоментувала юридичний підтекст документу. Лев Абрамов зазначив, що рішення комісії надавати фінансову підтримку ініціатив на конкурсній основі це крок до європейських стандартів.

Отже, громадське обговорення проекту «Порядок використання коштів обласного бюджету для надання фінансової підтримки громадським організаціям на реалізацію проектів та заходів» відкрило перед громадськими організаціями ширший спектр діяльності, нові можливості зробити більше корисних справ.