Висновки аудитів

Громада пильнуватиме за професійністю, прозорістю та правильністю виборів 2015

Друк
Громада та влада
Перегляди: 19662

Наша країна нині перебуває у процесі формування новітньої історії, за останні два роки ми відчули потужний потік змін національно-демократичного та соціально-економічного характеру, який не притаманний сучасній світовій тенденції за такий відрізок часу, адже такі зміни сягають десятиліть. Політики стверджують, що ми будуємо нову державу. Але постає питання «яку ціну ми платимо за нову демократичну державу?!».  Нас не очікувано втягнуло у сукупність даних подій, де вихід до миру і злагоди можливий через найтяжчу боротьбу з агресором, владою, корупцією, і, перш  за все, боротьбу з нашими переконаннями.

Середина осені готує нам новий етап формування нашої держави – вибори. Цьогорічні вибори обіцяють нам,  порівнянні з минулорічними, бути більш справедливими, прозорими, правдивими. Тому, для обговорення ймовірності цих фактів, 7 вересня 2015 року у державному навчальному закладі «Центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій Кіровоградської обласної адміністрації» було  проведено круглий стіл «Місцеві вибори 2015: професійність, прозорість, правдивість». На заході були присутні представники влади, журналісти, громадські активісти, працівники освіти та багато інших зацікавлених у тематиці осіб. Інститут соціокультурного менеджменту не міг пройти осторонь обговорення даного питання і охоче долучився до числа запрошених круглого столу.

На заході пролунало багато тверджень і думок про теперішню політичну ситуацію в Україні. Представники різних політичних об’єднань виступали з промовами щодо існуючих помилок та проблем цьогорічної виборчої кампанії, зазначали свої варіанти введення коректив у планування, і, безпосередньо,  проведення виборчого процесу.

Атмосфера заходу була насичена дискусійними питаннями до представників місцевої влади. Від ораторів лунали думки, сповнені сумнівів щодо обіцяних змін у цьогорічній політичній виборчій системі. Адже, були висловлені такі думки «Ми хочемо побачити на виборах нові молоді обличчя, але з досвідом, - тоді постає питання, як молода людина може мати той  необхідний досвід?! Як відомо, досвід приходить з роками, тому сучасні виборчі забаганки викликають відчуття амбівалентності». Також піднімався розгляд питання децентралізації в Україні, де зазначалося, що «децентралізація – це не феодальна подрібненість, а нормальна система політичної діяльності європейського зразка. Децентралізація має відбуватися через залучення  громади, яка слідкувати за правильністю і рівнем прозорості  виборчого процесу».

Попри усе вище сказане, особливістю цьогорічних виборів є те, що міських депутатів будуть навчати як правильно взаємодіяти з суспільством, вести прозору виборчу кампанію, відповідати за свої вчинки, оскільки тепер перед суспільством повинен звітувати не лише один представник партії, а вся політична партія у цілому.

Директор Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади Сергій Зелінський презентував навчальну програму «Школа депутата місцевої ради» для кандидатів в депутати міських рад, яка спрямована на формування у депутатів грамотності й професійності у їх діяльності. «Школа депутата місцевої ради» починає навчання з 10 вересня, а закінчення курсу та підведення результативних підсумків – 10 жовтня. Програма, тривалістю у 16 годин, передбачає ряд тематичних лекцій та семінар-тренінгів підвищення компетентності депутатів з питань нормативно-правових аспектів, організації виборчої кампанії та системи захисту результатів голосування.

Отже, плекаємо надію на те, що навчальна прогарам дасть свої позитивні результати і ми, у кінці осені, побачимо нову прозору, професійну й правильну політичну діяльність наших депутатів.