Кропивницький, Україна adm.iscm@gmail.com

Висновки аудитів

Регіональний круглий стіл «Національний діалог: долаючи минуле, переживаючи теперішнє, будуючи майбутнє» у Кіровограді

Започаткування громадського національного діалогу – пошук спільних цінностей та спільного бачення майбутнього України. «Національний діалог» - це проект, який об’єднує низку ініціатив, спрямованих на просування ідеї єдності, примирення та реінтеграції шляхом проведення діалогів на противагу збройному протистоянню. Національний діалог здійснюється між регіональними елітами та лідерами думок щодо подальшого розвитку України як цілісної та суверенної держави. Відповідно, 30 червня 2015 року «Національний діалог» завітав і до Кіровограду за підтримки регіонального партнера Інституту соціокультурного менеджменту (ІСКМ).

 

Регіональний круглий стіл «Національний діалог», що проводився Міжнародним центром перспективних досліджень (МЦПД м. Київ), відвідали представники різних громадських організацій м. Кіровоград, важливі постаті керуючої влади кіровоградської області, журналісти, волонтери, яким не байдужа тематика заходу.

На заході було представлено результати соціологічного опитування, у якому взяло участь 4413 респондентів з всієї України. Опитування здійснювалося з 25 грудня 2014 року по 19 січня 2015 в 11 регіонах України. Опитування не проводилося в Луганській області та анексованому Криму.

Отже, основними питаннями, що підлягали статистичному розгляду та обговорення були:

·         Шляхи об’єднання українців;

·         Оцінка конфліктної ситуації;

·         Крим;

·         Зовнішньополітичні орієнтири;

·         Ціннісні орієнтири українців (культура і мова, церква);

·         Регіональні стереотипи;

·         Мобільність українців;

·         Оцінка історичних подій та діячів.

Представник МЦПД Олена Захарова зазначила, що Україна на міжнародній арені є об’єктом міжнародної політики, а не суб’єктом. Конфліктна ситуація в Україні ґрунтується на кількох рівнях, зокрема: глобальний, регіональний, локальний рівні. Україна має могутній вплив саме на локальному рівні. Акцентувалась увага на тому, що «Якби у нас (в Україні) не було внутрішніх протиріч, агресор не вступив би у конфлікт». В Україні з’явилася чітка лінія розколу, тому є чітке поле для дії, а саме перспективи примирення і об’єднання українців. Постає потреба у  поширенні інформації про існування програм щодо примирення українців і збереження її цілісності, оскільки рівень обізнаності громадян має доволі низькі результати. Щодо Донбасу – люди перебувають у ситуації дезінформованості, вони не мають правдоподібних каналів інформації, втратили віру у майбутнє, що заплямоване розчаруванням та безвихіддю. Тому необхідно працювати зі свідомістю жителів Донбасу. Також були порушені питання щодо світогляду громадян Галичини, Центру та Донбас.

Кожне питання передбачало обговорення, зокрема були висвітлені такі думки:

Лев Абрамов (директор ІСКМ)-  «Об’єднання можливе через суспільну діяльність»;

Леонід Жовтило (заступник голови Маловисківської районної ради Кіровоградської області) – «Україна потребує нових технологій. Примирення повинно починатися з центру».

У висновку, Олена Захарова зазначила, що «нас об’єднала зовнішня агресія! Необхідно думати більше про майбутнє, ніж про питання минулого. Давайте будувати правильну політичну позицію».

ІСКМ