Кропивницький, Україна adm.iscm@gmail.com

Висновки аудитів

ВІДКРИТИЙ КОНКУРС на участь у семінарі культурної критики та репортажу «Культура 3.0»

Семінар культурної критики та репортажу «Культура 3.0» – освітній проект на базі онлайн-журналу Korydor.

Семінар передбачає роботу з журналістами та редакторами, які пишуть на культурну тематику.
Навчальна програма семінару складається з чотирьох тематичних модулів, а також низки публічних лекцій та круглих столів із залученням ширшої аудиторії. Початок семінару – 22 листопада 2013 р., закінчення – квітень 2014 року.
Мета проекту «Культура 3.0» – артикулювати та поширювати міжнародні стандарти відповідальної, чесної журналістики в культурному секторі. Семінар покликаний створити умови для розвитку фахової культурної журналістики в Україні, підвищити професійний рівень журналістів, які пишуть на теми культури. Під час навчальних днів куратори модулів, запрошені лектори та учасники семінару спробують випрацювати спільне розуміння особливостей критики в час, коли відчутно змінюються принципи комунікації між критиком і читачем, виданням і аудиторією.
Структура семінару:
Модуль 1:
«Культура і політика: як культура може працювати для змін»
Чому політикам залежить на культурі, чому ми пишемо про культуру як про політику, як зрозуміти цей флірт і не зганьбитися. Чому політики (і всі решта) говорять про "відповідальність митців". Культурний канон і політика. Політичні та культурні ієрархії, глобальні звитяги й домашні війни. Мистецтво у салонах та на барикадах. Мистецький активізм та очікування. Чи може і чи мусить культура формувати політичний порядок денний?
Кураторка модуля: Оксана Форостина – заступниця відповідального редактора часопису «Критика», журналістка, письменниця.
Модуль 2:
«Креативна економіка: смак грошей»
Публічна політика і публічне (бюджетне) фінансування культури, моніторинг державних інституцій культури, спонсорство у культурі та економічні інтереси, реалії креативної економіки в Україні та європейські моделі – культура і ринок, нові моделі суспільної підтримки, ціна художньої незалежності.
Кураторка модуля: Ірина Соловей – співзасновниця платформи соціальних інновацій «Велика ідея», спеціалістка з менеджменту, маркетингу та стратегічних комунікацій.
Модуль 3:
«Культурне виробництво: “Що, як і чому” створення культурного продукту»
Менеджмент і кураторство в сучасній культурі, міждисциплінарність у мистецтві, розвиток аудиторій для сучасної культури, суспільно відповідальне мистецтво.
Кураторка модуля: Аксинія Куріна – журналістка, режисерка, продюсерка фільму «Відкритий доступ», кінознавець, громадська активістка.
Модуль 4:
«Критика сучасної культури: про чи контра?»
Як писати про культуру сьогодні? Навіщо писати про культуру? Роль журналістів і критиків у формуванні аудиторій для культурного продукту, лобіювання змін, фахові стандарти і редакційні політики.
Кураторка модуля: Віра Балдинюк – випускова редакторка журналу Korydor, критикиня, журналістка.
Кожен модуль триватиме 3 дні від п’ятниці до неділі, передбачає лекції та майстерні запрошених лекторів, теоретичні й практичні завдання, стаді-тури до інституцій (відповідно до теми), зустрічі з ключовими мовцями, групові обговорення, презентації учасників, публічні обговорення та круглі столи щодо ключових проблем.
Семінар «Культура 3.0» запрошує журналістів-практиків та критиків, які хочуть поглибити свої знання та навички й відчути себе частиною професійної спільноти.
Умови участі:
До участі у конкурсі запрошуються українські журналісти, критики, редактори, які працюють у царині сучасної культури і мистецтва:
- щонайменше 3 роки,
- мають вік до 45 років,
- вищу освіту,
- знання англійської мови на рівні спілкування і читання,
- вільно володіють українською та російською мовами.
Робочі зустрічі семінару поводитимуться українською, російською та англійською мовами.
Організатор забезпечує проїзд учасників із інших міст (купе/плацкарт) і проживання.
Учасники семінару беруть на себе зобов’язання відвідувати всі заходи в рамках модулів та виконувати практичні завдання. Організаційний внесок – 200 грн.
Найцікавіші результати роботи учасників та учасниць семінару будуть опубліковані в онлайн-журналі Korydor та партнерських виданнях.
Для участі в семінарі необхідно заповнити аплікаційну форму. Публікації у форматі pdf (до 3х публікацій) надсилаються листом на адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. з темою «Культура 3.0» до 18:00 18 жовтня 2013 р.. Матеріали, надіслані після цієї дати, розглядатися не будуть. Інформацію про запрошених учасників буде оголошено 20 жовтня 2013 року.
CSM працює для підтримки культурних досліджень і критики, стимулювання публічних і професійних дискусій про роль і статус сучасного мистецтва, розвиває освітні й самоосвітні ініціативи, підтримує лабораторні й дослідницькі проекти. Заохочує комунікацію та співпрацю між різними культурними працівниками та інституціями в українському та міжнародному контекстах.
CSM – засновник онлайн-журналу про сучасну культуру Korydor, на базі якого відбуватиметься семінар культурної критики та репортажу «Культура 3.0».
Проект підтримано програмою грантів «і3» Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України».

 

ІСКМ