Кропивницький, Україна adm.iscm@gmail.com

Висновки аудитів

Від допомоги до самодопомоги *

 

Така близька, але вже європейська Польща не втомлюється підносити нам нові і нові сюрпризи: то моральна підтримка прагнень України вступити до ЄС, то фінансова підтримка підприємств, що мають інвестиційний потенціал, то передача українцям знань про нові технології і стандарти у найрізноманітніших сферах життя.

Саме про останній напрямок плідної взаємодії між Україною і Польщею, між вітчизняними та  закордонними громадськими організаціями, і піде мова у ній статті. І не про теорію перспективність обміну досвідом ми сьогодні розмовлятимемо, а про конкретні кроки, що їх роблять назустріч одне одному кілька організацій. Мається на увазі спільний проект, що його реалізовують на теренах двох країн кіровоградські Інститут соціокультурного менеджменту (ІСКМ) і Центр підтримки творчих ініціатив (ЦПТІ) та польський Центр Активності Локальної (САL).

Як розповіла президент ЦПТІ Людмила Станкевич, ідея щодо взаємодії із польськими партнерами виникла досить несподівано. Кілька років тому пані Станкевич познайомилась із фахівцями САL на семінарі у Києві і, після розмови, зрозуміла, що, власне, громадський сектор наших сусідніх країн розвивається паралельно, залучаючи для свого виживання одні і ті ж, створені ще за Радянського Союзу, технології.

Йдеться про систему закладів культури, яку після розпаду СРСР влада фактично кинула на призволяще. Ще у 90-х роках Центр підтримки творчих ініціатив, а пізніше і Інститут соціокультурного менеджменту почали працювати над створенням механізму для ефективного використання тих людських та матеріальних ресурсів, які буквально руйнувалися у районних та сільських будинках культури і бібліотеках. Тоді було вирішено створити та апробувати модель Інформаційно-консультативних пунктів для громадських організацій якраз на базі таких закладів, розповів мені керівник ІСКМ Лев Абрамов.

А у Польщі приблизно у той же час не менш ініціативні і самовіддані люди придумали схему, за якою на базі будинків культури створювалися так звані "центри активності громади". Схожість підходів в Україні і Польщі у тому, що не ставилось на меті створення нових громадських організацій, коаліцій чи асоціацій. Адже у селах та містечках люди не так часто створюють подібні юридично оформлені структури. Головне, що ставили на меті поляки, це "анімувати" тобто розбудити громаду, дати поштовх внутрішнім ініціативам, переконати людей, що вони самі здатні вирішувати локальні проблеми і давати раду собі та оточуючим. Це був той результат, до якого прагнули і українці.

З чого починали на Кіровоградщині? Із семінарів, навчальних сесій, видання книжок і методичних посібників, проведення моніторингів і залучення до процесу "активації" громади журналістів. У Польщі відбувалося фактично те ж саме. Тому не дивно, що дві паралельні прямі нарешті перетнулися. Знаєте, такого не буває в геометрії, але в житті люди, які мають мету і прагнуть до кращого часто здійснюють неможливе.

Сплив деякий час у переговорах, були зустрічі у Польщі та в Україні, обмін думками і вироблення стратегії взаємодії. І от, нарешті, ми бачимо результат. Його ще важко оцінити, адже у даній статті йдеться лише про другий за рахунком польський тренінг, який провів у Кіровограді Яцек Гральчик. Але ми, згадуючи математику, "тримаємо в умі" нещодавню українсько-польську конференцію, попередній тренінг Мачея Живно, поїздку кіровоградців до Польщі і ще багато складових. Тому захід, на якому діючий польський аніматор ("той, хто оживляє громаду") навчав майбутніх українських аніматорів, став ще однією сходинкою до успіху. Чому ж навчалися лідери громадських організацій та фахівці закладів культури із Кіровограда, Миколаєва, Дніпропетровська, Баштанки, Світловодська та Олександрії? В першу чергу, механізмам взаємодії із громадою, засобам створення ініціативних груп, прийомам успішного проведення зустрічей у громаді. "Ми розуміємо, що без тісної взаємодії у будь-якому колективі, добробут кожного окремого його члена неможливий", - заявляє Єлизавета Ялова, директор Світловодської міської бібліотеки.

Триденний тренінг Активізація місцевих спільнот - від допомоги до самодопомоги", що проходив у Кіровограді у рамках проекту ЦПТІ, ІСКМ та САL приніс всім його учасникам чимало користі. Відчуття ліктя і небажання схиляти голову перед проблемами - це було притаманно їм і раніше, інакше вони не були б лідерами та керівниками у своїх організаціях. А от нові емоції, свіжі ідеї та яскраві враження дадуть поштовх до подальшого розвитку тих ініціатив, які у рамках місцевих кластерів (об'єднань громадських організацій для вирішення локальних проблем) здійснюватимуть і кіровоградці, і миколаївці, і дніпропетровчани. Тож до наступної зустрічі на тренінгу!

 

* - НДО-Інформ №2 (31), 2004

 

 

 

ІСКМ