Кропивницький, Україна adm.iscm@gmail.com

Висновки аудитів

Обличчя третього сектору *

 

Ідея створення фонду соколи виникла в 2003 році, коли в місті почала активно реалізовуватися стратегія розбудови громадянського суспільства. Саме тоді виникла необхідність створення місцевої донорської структури, яка б акумулювала кошти та здійснювала їх прозорий перерозподіл серед місцевих неурядових організацій, тим самим активізувавши участь громадськості в процесі прийняття та реалізації рішень на території міста.

Так в січні 2004 року було створено Вознесенський міський благодійний фонд соколи як некомерційну організацію у формі благодійного фонду територіальної громади.

За період з січня по вересень 2004 року зокрема,Фондом соколи здійснено ряд проектів:

- 22 січня 2004 р. проведено круглий стіл розвиток громадських організацій міста та роль донорських організацій у їх діяльності". В засіданні круглого столу тоді взяли участь представники 25 громадських організацій та благодійних фондів міста, міський голова, працівники органів місцевого самоврядування та підприємці міста.

За резолюцією "круглого столу" було окреслено наступні пріоритети в діяльності громадських організацій та благодійних фондів міста.

Перш за все - створення прозорого та відкритого середовища в сфері своєї діяльності;

- впровадження принципів соціального партнерства в сфері визначення та вирішення актуальних проблем територіальної громади;

- формування громадянського суспільства в м. Вознесенську.

створення і відпрацювання механізмів залучення соціальних інвестицій у місті.

Окрім того у Вознесенську було проведено семінар-тренінг "Форум соціального інвестування" за підтримки Проекту "Мережа громадської дії в Україні інституту сталих спільнот".В семінарі брала участь Асоціація підтримки громадських ініціатив "Ковчег" (Одеса) та регіональні партнери фонд розвитку міста Миколаєва", громадська спілка "Буковинська партнерська агенція" (Чернівці), Центр молодіжної співпраці (Дніпропетровськ), Фонд "Кримськотатарська ініціатива" (Сімферополь), Товариство "Євляд" (Сімферополь) за участю Суспільного інституту соціальних технологій (Одеса) та Благодійного Фонду "Дорога к дому" (Одеса), представників влади, бізнесу та громадськості Вознесенська. Метою форуму було формування методичних, кадрових і організаційних умов залучення інвестицій в соціальну сферу територіальних громад Миколаївської області. Презентовано:

методику виявлення пакету пріоритетних проблем за активної участі мешканців міста,

механізм соціального замовлення, який успішно діє в Одесі протягом трьох років

можливі механізми залучення інвестицій та роль громадського сектору при цьому.

Березень запам'ятався проведенням семінару - тренінгу Південноукраїнським регіональним навчальним центром міжнародні фонди та донорські організації на підтримку місцевого самоврядування". В ньому взяли участь представники органів місцевого самоврядування та представники громадських організацій міста. На семінарі були розглянуті питання написання грантових проектів, пошуку донорів та коштів на реалізацію проекту, технологія здійснення оцінки ефективності впровадження проектів та інше.

За підтримки БФ соколи" та Південноукраїнського регіонального навчального центру (м. Херсон) в травні був проведений семінар - тренінг механізми залучення неурядових організацій до вирішення соціальних проблем". У програмі семінару. Розглядалися механізми соціального партнерства, правова база соціального партнерства та шляхи її вдосконалення на місцевому рівні, аналіз успішних прикладів соціального партнерства, основні вимоги до складання проектів, здійснення експертної оцінки проектів, ризики соціального партнерства та шляхи їх подолання. У семінарі взяли участь представники органів місцевого самоврядування міст Нікополя, Баштани, Южноукраїнська, Миколаєва та Вознесенська, депутати та представники громадських організацій міста.

Не припинялася робота і влітку. На базі БФ соколи" створено Центр соціального інвестування, в рамках взаємодії БФ соколи" з Миколаївським центром соціального інвестування розроблено та виграно проект центр соціального інвестування - як інструмент єднання зусиль громади для процвітання міста" - рамках якого планується визначення пріоритетних проблем Вознесенська.

У липні благодійним фондом «соколи» при партнерстві з ГО агентство економічного розвитку м. Вознесенська" , Миколаївським центром соціального інвестування, Асоціацією підтримки громадських ініціатив "Ковчег" (м. Одеса) при фінансовій підтримці Проекту "Мережа громадянської дії в Україні (UCAN)" Інституту сталих спільнот, що фінансується Агентством з міжнародного розвитку Сполучених Штатів Америки (USAID) було виграно спільний грант на реалізацію проекту "Центр соціального інвестування як інструмент єднання зусиль громади для процвітання міста (на прикладі трьох територіальних громад Миколаївської області)". Нині проект знаходиться в стадії реалізації, його завершення планується в листопаді 2004 року. Важливим завданням проекту є впровадження комплексної системи соціального інвестування, яка не тільки допомагає залучати ресурси на вирішення проблем громади, але надає інструменти до найбільш ефективного використання залучених ресурсів. Головним результатом проекту є проведення опитування громадян. За його результатами будуть визначені пріоритетні проблеми громади та внесено зміни до Стратегічного плану Вознесенськ 2010".

Окрім того в липні в Вознесенську відбулася робоча зустріч, організована БФ «Соколи», ГО «Агентство економічного розвитку м. Вознесенська» та Миколаївським ЦСІ, як крок до реалізації проекту. Головною метою зустрічі було формування організаційних, методичних та кадрових умов для успішної реалізації проекту "Центр соціального інвестування як інструмент єднання зусиль громади для процвітання міста (на прикладі трьох територіальних громад Миколаївської області)" та розробка плану проведення досліджень з виявлення пріоритетних проблем у Миколаєві, Вознесенську та Нового Бугу. В зустрічі взяли участь представники органів місцевого самоврядування та виконавчих гілок влади, недержавних організацій, малого та середнього підприємництва, друкованих та електронних мас-медіа, провідних фахівців-експертів з питань соціального інвестування Нового Бугу, Миколаєва і Вознесенська. Впродовж робочої зустрічі було розроблено план дій щодо реалізації проекту та окреслено перспективи подальшої співпраці. Також на зустрічі пролунала думка про залучення представників органів місцевого самоврядування до мережі соціального інвестування та створення Меморандуму мережі.

* - НДО-Інформ №3 (27), 2004

 

ІСКМ