Кропивницький, Україна adm.iscm@gmail.com

Висновки аудитів

«Вау-презентація» або секрети цікавої презентації

Гарна презентація допомагає зрозуміти спікера, а погана лише викликає нудьгу. Відрізнити гарну презентацію дуже просто: вона допомагає утримати увагу слухачів. В поганий презентації все в купу: очі розбігаються по яскравим слайдам, мозок намагається обробити текст, а в цей час спікер щось бурмоче про своє.

Щоб зробити хорошу презентацію, не потрібно вміти малювати, володіти фотошопом і витрачати час на компонування слайдів. Гарна презентація - це насамперед виразний виклад і хороша подача.

Відповідно, чого ж почати:

  1. Сформулюйте тему

Важко слухати спікера, який перескакує з одного на інше, тому у презентації повинна бути тільки одна тема. Інакше вийде довга розповідь ні про що. Тема повинна бути досить вузькою, щоб в кінці запропонувати вирішення проблеми. Звужуйте тему до тих пір, поки презентацію можна буде викласти в десяти коротких пунктах.

  1. Визначте мету

Гарна презентація змінює сформовану картину світу. Наприклад, люди починають дбайливіше ставитися до навколишнього середовища тощо. Мета не обов'язково повинна бути амбітною, головне - конкретною. Гарна мета презентації починається з питання: «Що я хочу змінити в поведінці слухачів?».

  1. Продумайте сценарій

Мета презентації - це те, що ви хочете змінити в голові слухача, а сценарій - це те, як ви до прийдете до цих змін. Уявіть, що ви складаєте історію. Слухача треба заінтригувати, придумати цікавого героя, провести його через труднощі до успішного фіналу. Це і є базова структура будь-якого тексту і презентації:

  • Ввести в курс справи. З першого слайда слухач повинен розуміти, що саме зараз він отримає або дізнається. Краще обійтися без креативу, і на обкладинці або першому слайді прямо вказати, що буде далі.
  • Заінтригувати. Створіть мотивацію, щоб людина не пішла з другого слайда. Поясніть користь від презентації або створіть напругу.
  • Теза. Це основний мотив презентації, те, чому ви хочете навчити людей.
  • Антитезис. Показуйте зворотну сторону медалі. Це викликає довіру і застерігає від проблем, з якими людина може зіткнутися на практиці.
  • Висновок. Погана презентація закінчується словами «це все». На завершення дайте коротке резюме або висновок. Після вашого виступу людина повинна розуміти, що вона може зробити прямо зараз.

Щоб підготувати сценарій, можна використовувати ментальні карти. Для їх створення існує безліч сервісів, наприклад, MindMeister і Xmind. Ментальні карти допоможуть візуалізувати всі ваші ідеї і створити зв'язок між ними. Так ви побачите презентацію у цілому, зрозумієте, де не вистачає аргументів, а де історія пішла не в ту сторону. Після цього робити окремі слайди буде простіше.

  1. Покажіть приклади

Менше теорії - більше життя. Показуйте, як працює ваш метод і як його використовують люди. Реальні історії людей, скріншоти програм і живі фотографії виглядають переконливіше, ніж сухий текст і фотографії з фотостоків.

  1. Чергуйте слайди

Презентація - як текст. Якщо текст складається з речень однакової довжини і одного виду, читати буде нудно. Немає ритму. Тому чергуйте текстові слайди і слайди з зображеннями, додавайте графіки. Іноді можна і пожартувати.

  1. Скажіть, що робити далі

Поганий виступ закінчується так: «Це все, тепер питання…». Так ви залишаєте слухача наодинці з його думками. Гарна презентація дає чітку інструкцію, що робити далі. Це не обов'язково заклик до дії. В кінці можна ще раз пройтися по висновкам, підкреслити основну тезу або сказати, де взяти додаткову інформацію. Тобто, закінчуйте інструкцією або висновком.

  1. Менше кольорів і більше контрасту

У презентації повинно бути 1-2 основні кольори. Наприклад, для фону, тексту та іконок. Дотримуйтеся обраної послідовності і не змінюйте кольору без необхідності. Білий на блакитному може приємно виглядати на екрані вашого комп'ютера. Але якщо доведеться показувати презентацію через проектор, текст буде читатися погано. Тому використовуйте контрастні кольори. Найбільший контраст: чорний і білий. Решта можна перевірити за допомогою сервісу перевірки контрастності.

  1. Менше шрифтів

Для створення презентації цілком достатньо одного шрифту. Візьміть сучасний шрифт без зарубок: Open Sans, Roboto, PT Sans (шрифти безкоштовні для використання). Це прості шрифти, які легко читати. Перевірити це просто: відійдіть від екрану і спробуйте прочитати заголовок. Якщо читати легко - ви вгадали. Акценти можна робити, змінюючи насиченість шрифту.

  1. Правило третин та короткий виклад тексту

Це правило створення презентацій допомагає розташувати об'єкти на слайді так, щоб наочно можна було відразу виділяв найважливіше. Розділіть слайд на третини вздовж і поперек. Значимі об'єкти (заголовки та ілюстрації) розміщуйте на перетинах.

Один слайд - одна думка. Такий слайд легко прочитати і запам'ятати.

  1. Розрахуйте скільки слайдів має бути в презентації

Просте правило, яке можна взяти за основу при створенні презентацій - один слайд в хвилину. Якщо ваш виступ розрахований на 30 хвилин, то оптимальна кількість слайдів теж 30 або менше в половину, якщо передбачене роз’яснення матеріалу відповідно слайду.

  1. Додайте зображення

Фотографії та іконки допомагають розкрити зміст, але не повинні його затьмарювати. Якщо ви знайшли гарну фотографію «в тему», яка не допомагає розкрити думку, краще не використовуйте її.

  1. Слайди мають взаємодоповнювати один одного

У презентації всі елементи повинні мати спільну ідеологію, тобто бути взаємодоповнюючими. Тоді вона сприймається легко, оскільки виправдовує очікування. Зробіть кілька шаблонів для кожного типу слайдів: слайд з текстом, із зображенням, графіком. Далі просто дублюйте слайди і змінюйте тільки текст і зображення. Презентація, де однотипні елементи займають одне і те ж місце на кожному слайді, виглядає охайно і виразно.

Інструменти для створення ефективної презентації

Інструментів для створення презентацій багато. Ідеального серед них немає, користуйтеся тим, що більше подобається. Кожен справляється зі своїм завданням в певній ситуації. Тож розглянемо на прикладі декількох інструментів їх переваги і недоліки, аби обрати для себе найзручніший:

PowerPoint

Класичний редактор для створення презентацій.

Зручно: знайомий інтерфейс редагування. Якщо вмієте поводитися з Word, то впораєтеся і з PowerPoint. Презентацію в PowerPoint можна відкрити за допомогою Google диску. Програма дозволяє автоматизувати більшість дій, потрібно лише налаштувати 2-3 шаблони, а далі просто скопіювати стилі і слайди.

Незручно: занадто багато інструментів всередині, якими практично ніхто не користується, потрібну функцію буває складно знайти. Щоб зробити акуратний слайд, доведеться звикнути і попрацювати.

Google Slides

Хмарна альтернатива PowerPoint Microsoft Office включає в себе ряд програм, серед яких і сервіс для створення презентацій Google Slides. Головна особливість Google Slides в тому, що презентації доступні всюди: зі смартфона, планшета або ноутбука. Щоб надати спільний доступ для перегляду або редагування, достатньо відправити посилання на презентацію.

Зручно: тісно інтегрований з іншими додатками Google, включаючи YouTube, працює оффлайн.

Незручно: мінімум оформлювальних елементів і готових шаблонів, без наявності облікового запису в GMail / Google працювати не вийде.

Photoshop, inDesign

Зручно: безмежні можливості в дизайні

Незручно: вимагають вивчення роботи в програмах. На відміну від PowerPoint і Keynote, Photoshop одразу зробити щось гарне не вийде. Якщо не вмієте самі, буде потрібно звернутися за допомогою до дизайнера.

Prezi

Програму називають платформою для нестандартного мислення через відмінності від традиційного формату: робота проходить не з окремими слайдами, а з усією робочою зоною, на якій можна як завгодно розставляти контент. Потрібні блоки на сторінці наближаються зумом. Програма пропонує пакет базовий, індивідуальний, плюс і бізнес, для кожного з яких є відповідна за ціною версія.

Зручно: можливий нелінійний перехід між блоками інформації, красива анімація переходів все ще здатна здивувати недосвідчених глядачів, але вже менше, ніж колись.

Незручно: англомовний інтерфейс, залежність від інтернету, в безкоштовній версії відсутній режим конфіденційності, а значить всі створені презентації знаходяться у відкритому доступі.

 Canva

Не просто онлайн-платформа для створення різних графічних творів (плакатів, презентацій, листівок тощо), але і приклад успішного стартапу.

Зручно: на відміну від багатьох інших сервісів, безкоштовна версія Canva містить дійсно багато функцій, достатніх для повноцінної роботи над презентацією та іншими графічними файлами. Є можливість редагувати файли разом з колегами, при цьому, працюючи спільно, можна об'єднати користувачів в команду. Canva прив'язана не до конкретного пристрою, а до облікового запису, тому можна сміливо починати роботу за комп'ютером і завершувати її в смартфоні.

Незручно: у безкоштовній версії не можна змінювати розмір зображення, тільки в преміум-акаунті.

Crello

Відносно новий український онлайн-графічний редактор, за своїм функціоналом нагадує Canva. Як відповідь на запит користувачів, яким важливо не тільки знайти підходящу ілюстрацію, але і зрозуміти, що з нею робити далі.

Зручно: великий вибір яскравих шаблонів, зручний пакет інструментів для редагування, є можливість додавати анімацію до різних об'єктів.

Незручно: без інтернету відредагувати в Crello вийде тільки текст презентації, немає можливості відредагувати макет в мобільній версії програми і навпаки. Кольори, розміри об'єктів і шрифти доведеться вибирати самостійно - це занадто багато роботи і вимагає спеціальних знань.

Навіщо робити презентації

Це корисна навичка, яка допомагає переконати і навчити. Красива презентація - це сильний інструмент з довгостроковим ефектом. Хорошу промову пам'ятають, а хорошу презентацію зберігають на комп'ютері.

Матеріал підготовлений в рамках проєкту “Інструменти розвитку місцевої активності в умовах кризи” , що реалізується Інститутом соціокультурного менеджменту за фінансової підтримки Black Sea Trust for Regional Cooperation a project of the German Marshall Fund

Відповідальність за інформацію, наведену у матеріалі, несуть автори.