Висновки аудитів

Типологія у третьому секторі *

Друк
Менеджмент НДО
Перегляди: 1330

А. Кон, М. Брейер (Университет Нью-Джерсі) Карлос Нос (Фонд Пітерса-Такера) переклад на російську Омар Ха Ем (Фонд Пітерса-Такера)

Багато років тому Ломброзо та Кречмер класифікували людей на типи в залежності від анатомічної будови та емоційних особливостей. З огляду на постійне посилення ролі неприбуткового сектору та безперервне збільшення кількості професійних працівників НДО (згідно даних О.Сидоренка, ЦІР), нам видається можливим провести класифікацію останніх за аналогічною схемою. Однак наша класифікація носить дещо інших характер. Проводячи її, ми користувалися більш сучасними та достатньо повними джерелами.

Відкривачі.

 Саме ці НДОшники видають нові ідеї, їх мізки завжди готові вп'ястися у випадкову здобич. Добра наукова підготовка дозволяє їм швидко оцінити важливість почутої ідеї і швидко сформулювати концепцію нового проекту. По тому, вони або реалізують проект власноруч, або надають іншим можливості перейматися ним, отримуючи при цьому задоволення від умоглядного вирішення задачі.

 Експлуататори.

Це дослідники зі швидкою чіпкістю; вуха й очі їх постійно відкриті. Такого діяча рідко коли можна заскочити у його власній організації, він надає перевагу обговоренням з колегами з інших НДО та благодійних фондів, особливо, коли ці колеги працюють над тим, що його самого цікавить. Він ніколи не відчуває нестачі в хороших ідеях, які, хоч і народилися не у його голові, однак перетворюються в цікаві статті, щедро пересипані посиланнями на досвід колег з міста ЇМ".

Поцінювач.

Розумові здібності такої людини значно перевищують його можливості (і бажання) здійснювати проекти. Він здатен оцінити (й оцінює) добру роботу, при чому робить це краще, аніж сам автор роботи. Результати кожного наступного критичного аналізу чи оцінки суттєво відрізняються від усіх попередніх - виною тому критичний розум у поєднанні з вродженою непостійністю; це не дозволяє такому діячу опублікувати що-небудь якщо в  нього немає рішучого начальника. 

Покращувач.

Він нагадує „поцінювача", але має дещо вищу продуктивність. Його досягнення представлені дуже нечисленними, але неперевершеними статтями,, побудованими на проектах, які повторювалися стільки разів, що всі неочікувані чи непередбачувані результати вдається відкидати за допомогою витонченої статистичної обробки.

Людина на рівні.

Він знає все, що варто знати. На відміну від експлуататора" він увесь свій час перебуває в бібліотеці, де мало хто може випередити його в отриманні свіжого номера перехрестя" SEAL, . чи центри плюралізму".

Співавтор.

Цей тип досконало пізнав мистецтво третьосекторної дипломатії. Він без особливого тиску добивається включення свого імені до переліків авторів більшості статей, що публікуються співробітниками НДО, у якій він працює, при чому вклад його подекуди виражено лише в обговоренні питання - чи варто вживати сполучник „і" у назві статті. Деякі фахівці дотримуються думки, що співавтор" - це майже те ж саме, що й порадник", а що таке порадник, знає кожен, хто грав у карти чи шахи.

Порадники.

             Порадників,які  найчастіше зустрічаються у неприбуткових організаціях, що займаються дослідженнями, варто не плутати з радниками", котрі, займаючись філантропією теоретично, надають НДОшникам - практикам поради за відповідну винагороду.

Оснащувач.

У світі сучасної філантропії є дослідження, проведення котрих абсолютно неможливе без солідного набору офісного чи презентаційного обладнання. Можливостями, які були доступні Карнегі, Макартурам чи Мотту, зараз вже ніхто не обмежується і добре обладнаний офіс чи тренінговий центр вкрай необхідний для здійснення продуктивної неприбуткової діяльності. Тому деякі НДОшники сенсом свого життя вбачають отримання й (можливо) використання якнайбільшої кількості вкрай сучасних комп'ютерів та ін. Відвідувати такі НДО одне задоволення. Просто душа радіє при вигляді   кімнат,    завалених   мережевими серверами, мультимедійними проекторами і різографами - і все це на фоні клично блимаючих скрінсейверів. Благоговійний жах навіюють ультрасучасні обриси бренд-неймів леп-топів, котрі використовуються радше для того, щоби справити враження на відвідувачів, аніж для якоїсь іншої мети.

Публікатор.

           Цим терміном, за відсутності кращого, ми будемо звати тих, хто будь-якими численними способами в експоненційно зростаючому темпі подовжує перелік своїх праць. Різновидом такого типу є:

Пережовувач.

(назва асоціюється з особливостями травних процесів у певних ссавців). Така людина від'їжджає на два дні до якого-небудь слаборозвинутого району. Зв'язується з журналістами й публікує у місцевій газеті свої міркування, відкриваючи їх таким вступом: вперше в історії... (далі йде назва регіону) ми мали змогу спостерігати... ", після чого чесно відтворюється робота, виконана іншими людьми в іншій місцевості. Ще один представник того ж типу:

Мультиплікатор.

Індивідуум, який розпихає результати своїх проектів чи своїх спекулятивних міркувань у якнайбільше гарненьких маленьких пакуночків з ярличками стаття, лист в редакцію", коротке повідомлення" і т. ін. і таким чином успішно поповнює перелік своїх робіт.

 Кореспондент.

Для знайомства з цим типом НДОшників ми відсилаємо читача до останніх сторінок будь-якого третьосекторного журналу зі строкатими заголовками замітки, короткі повідомлення чи листи в редакцію. Там кожен кореспондент повідомляє про щось дійсно важливе, схоже на серйозну інновацію, котру треба опублікувати якомога скоріше, поки цього не зробив хтось ще... такі повідомлення завершуються словами: детальний опис результатів проекту буде опубліковано у такому-то виданні (чи найближчим часом)". У 50% випадків обіцянку так і не виконують, оскільки результати проекту до того часу відіб'ють у автора увесь інтерес до самої ідеї.

Наведений перелік ні в якому разі не претендує на повноту. В літературі (зокрема, в монографії Берча) можна знайти прекрасний опис Першовідкривача, Продовжувача, Мислителя, Розповсюджувача, Гучномовця, Товкача, Самозванця, Декваліфікатора та багатьох інших. Слід також нагадати про існування    Нищівників,    Спростовувачів, Ентузіастів,    Фехтувальників,    Комплікаторів і т.д. Ми впевнені,   що читач,    якому притаманна уява,      зможе легко сконструювати    образи    усіх НДОшників, з якими він знається.

 

            *  -   НДО-Інформ №7 (19) липень , 2003