Кропивницький, Україна adm.iscm@gmail.com

2007 рік

Адаптація через культуру*: шлях, який ми пройшли разом

Цей шлях, тривалістю в 60 днів (з 27 червня по 27 серпня 2022 року) був цікавим та насиченим подіями. Наша команда Лев Абрамов, Оксана Набока, Олена Кваша, Оксана Абрамова, Ліна Кодрик та залучені консультанти Наталія Мироненко, Оксана Забабуріна, Дарія Ратушняк встигли зробити за цей час наступне:

За результатами опитування від 12 серпня 2022 року, 40% учасниць вже знайшли роботу та працюють за новим фахом, а інші наближаються до цього.

Важливим був також і інтеграційний компонент проєкту, в межах якого ми намагалися об’єднати постійних мешканців громади та внутрішньо-переміщених осіб (ВПО). Для цього в 7 населених пунктах Олександрійського району (смт. Приютівка, с. Протопопівка, с. Березівка, с. Войнівка, с. Костянтинівка, с. Новоселівка, с. Косівка) було проведено 8 інтеграційних заходів, в яких взяли участь 244 особи (ВПО та місцеві жителі громад). Всі ці події відбувались на базі закладів культури. Нашим партнером в проведенні став Центр культури та дозвілля Приютівської об’єднаної територіальної громади (ОТГ), директоркою якого є Дарія Ратушняк.

Враховуючи нагальні потреби ВПО, як відповідь на ситуацію, в рамках проєкту ми розповсюдили 453 комплекти (постільна білизна, подушки, ковдри, рушники) на загальну суму 648 050 грн.

Діяльність за проєктом широко висвітлювалась ЗМІ, а саме – Радіо майданСуспільне Кропивницькийтелеканал «Вітер», телеканал «КТМ» м. Олександрія.

Творчими наробками проєкту, якими зможуть користуватися в майбутньому ті, кому цікава ця тематика стали наступні підготовлені видання:

Бюлетень «НДО-Інформ» №2 (63), 2022 – випуск інформаційного бюлетеню «НДО-Інформ» №2(63) присвячений проєкту «Адаптація через культуру».

Гайд інтеграційно-комунікаційного заходу “Моя громада” – у виданні представлено програму заходу по інтеграції внутрішньо переміщених осіб в життя громади з використанням потенціалу закладу культури (бібліотеки, клубу).

Інтенсив-курс з перукарської майстерності: матеріали навчальних семінарів для жінок-переселенок – У електронному виданні представлено матеріали навчальних семінарів інтенсивного курсу з перукарської майстерності, що містить 4 модулі: загальні питання та організація робочого місця перукаря; перукар жіночого залу; перукар чоловічого залу; процедури відновлення та реконструкції волосся. Запропонована програма навчального інтенсив-курсу допоможе слухачам за короткий термін опанувати професійними навиками з перукарської справи. Даний матеріал може бути використано у навчанні внутрішньо переміщених осіб, які прагнуть якнайшвидше адаптуватися у новій громаді через відкриття власної справи чи працевлаштуванні у сфері послуг. Кожна частина курсу може бути використана як окремий навчальний семінар із відповідного напрямку. Видання розроблено за матеріалами інтенсив-курсів з перукарської майстерності для жінок-переселенок, який було упроваджено та адаптовано експертками Інституту соціокультурного менеджменту (ІСКМ) під час реалізації проєкту «Адаптація через культуру»

Ці 60 днів були дуже напруженими для нашого колективу, але, на нашу думку, ми встигли зробити багато необхідного для подолання гуманітарної кризи, в якій опинилася наша країна через війну. Отримана кількість схвальних відгуків підтверджує корисність нашої роботи. Колектив ІСКМ працював професійно, поєднуючи діяльність одночасно в декількох громадах. Маємо надію, що наша праця була корисна для людей.

* – діяльність проєкту «Адаптація через культуру» відбувалась в рамках проєкту «Розбудова структур надання послуг та освітнього потенціалу для психосоціального забезпечення в Україні», який впроваджується GIZ за дорученням уряду Німеччини.

Зміст матеріалу є виключною відповідальністю Інституту соціокультурного менеджменту (ІСКМ) та не може жодним чином сприйматися як такий, що відображає погляди GIZ та Федерального уряду Німеччини.